Трудовият договор на главния режисьор на Народния театър Александър Морфов

...
Трудовият договор на главния режисьор на Народния театър Александър Морфов
Коментари Харесай

ОБРАТ: Морфов уволнен от Народния театър?

Трудовият контракт на основния режисьор на Народния спектакъл Александър Морфов е бил преустановен през днешния ден от шефа Васил Василев, настояват източници на Lupa.bg. Новината не е публично доказана, само че в случай че е реалност се чака тя да бъде оповестена в понеделник, довериха те.

Причината Василев да промени внезапно позицията си на 180 градуса е, че Морфов в символ на митинг против пиара на Народния Велислава Кръстева, която е и дълготраен медиен консултант на Ахмед Доган и Движение за права и свободи, изкърти табелката с името й и надраска вратата на служебния й кабинет.

През седмицата шефът на трупата съобщи, че няма да бъдат толерирани сходни дейности, само че по-късно сподели, че екипът му остава в този състав и никой няма да бъде махан.

Същевременно в отворено писмо самият Александър Морфов призна, че той е " незнайният " причинител, разгласи, че е направил това след двете представления на " Хъшове " на 29 октомври, събота, и че това е неговият протест против политическата агитация и политически назначените лица.

В съботния ден вратата на кабинета на Кръстева в Народния спектакъл е издраскана с надписи " Движение за права и свободи ", " Връзки с обществеността на Ахмед Доган " и " Изчезвай ". 

Ако Александър Морфов за следващ път си тръгне като основен режисьор на Народния спектакъл най-вероятно той още веднъж ще смъкна емблематиичните си спектакли " Хъшове "

Във вторник и служебният министър на културата Велислав Минеков коментира случая с надрасканата врата: " Това е една доста грозна история. Директорът е поискал евентуално политическа поддръжка, защото трите значими лица са от три разнообразни партийни групи. Там имаме ГЕРБ като основен секретар, имаме " Демократична България " - Захари (Карабашлиев - бел. ред.), имаме Движение за права и свободи, той самият малко Българска комунистическа партия и Българска социалистическа партия. Може би това е комфортно, само че дали е потребно за театъра, аз не съм сигурен. Тогава и аз да си направя по този начин министерството: да си взема едно Движение за права и свободи, едно Българска комунистическа партия, едно Демократична България и малко Политическа партия - и нещата ще бъдат чудни... Няма да можете да ме мръднете от този пост още 63 години. "

Самият Минеков сподели, че държи на наличието на режисьора Александър Морфов в Народния спектакъл. За страдание той е мощно обезверен в желанието си за наличие там. Това би било огромна вреда. Естествено, има безмълвие измежду неговите сътрудници. Това безмълвие коства злато в дословния смисъл на думата. Говоря за небивало повишаване на заплатите на артистите в състава. Една част от тях получават месечно 5000 лева Това е смущаващо ", сподели Минеков. 

" Към шефа ще насочва предизвестие, ще желая да се извърши цялостна инспекция освен за случая, а за всичко, което става в театъра, откогато е станал шеф. За страдание са видни тези политически представители. По-добре експерти ", добави още Минеков.

Директорът на Народния спектакъл Васил Василев е обвързван политически с левицата. Той бе общински консултант от Българска социалистическа партия в Ловеч, както и зам.-министър на културата в кабинета „ Орешарски “. На същия пост, само че от квотата на Движение за права и свободи бе актуалният пиар на Народния спектакъл Велислава Кръстева, която е и дълготраен медиен консултант на Ахмед Доган и на Движение за права и свободи и екс народен представител от придвижването.

Главният секретар на театъра Красимира Стефова пък бе на същия пост в Министерство на културата по време на ръководството на ГЕРБ. Захари Карабашлиев, който бе назначен от Васил Василев на странната служба „ публицист “ в Народния спектакъл, в никакъв случай не е крил обществено десните си политически възгледи. Той е измежду създателите на партия „ Да, България “ на Христо Иванов. Главният режисьор Александър Морфов обществено не е изявявал съответни партийни пристрастия, само че от всичките му политически изказвания през годините е ясно, че е съперник на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

Вчера оставка подаде Захари Карабшлиев, който е и основен редактор на издателство „ Сиела “. Самият той не крие политическите си пристрастия и е измежду учредителите на " Да, България " и е издател на записките на Иван Костов. 

Засега позиция по абсурда не е изразил режисьорът Явор Гърдев, също прочут с десните си убеждения, както и Диана Добрева. Според източници на Lupa.bg, в случай че Морфов си тръгне, Василев ще предложи поста на основен режисьор на Явор Гърдев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР