Трудови доходи на стойност 1 532 848 лв. не звучи

...
Трудови доходи на стойност 1 532 848 лв. не звучи
Коментари Харесай

Над 1 млн. лв. годишна заплата декларира директор на частна болница, кой е той?

Трудови приходи на стойност 1 532 848 лева не звучи неприятно, само че звучи и мъчно постижимо. Освен в случай че не си шеф на частна болница. Това излиза наяве от материал на " Сега ", в който се прави обзор на имотните заявления на някои от шефовете на лечебните заведения и открива, че дребните частни лечебни заведения, финансирани от НЗОК, дават много съществени хонорари на шефовете си, за разлика от държавните лечебни заведения, чиито шефове взимат доста по-малко, макар доста по-голямата натовареност.

През 2022 година изпълнителният шеф на частната кардиологична болница СБАЛ " Медика кор "  в Русе Кирил Панайотов декларира над 1 млн. лева годишна заплата. За 2022 година той е оповестил годишна данъчна основа от трудови приходи от 1 532 848 лева, което прави близо 128 000 лева месечно след приспадане на осигуровки. " Медика кор " е болница единствено с 61 кревати, от които сега са заети единствено 37. Възнаграждението на Панайотов се е нараснало с съвсем 61 000 лева по отношение на 2021 година и по традиция оглавява класацията на най-високо платените болнични шефове.

На второ място по заплата е д-р Тияна Николова, шеф на частната акушеро-гинекологична болница " Св. Лазар " в София, в която има едвам 32 места (в момента са заети 10). Тя е обявила 955 636 лева годишна данъчна основа от трудови приходи. " Д-р Николова декларира невероятната сума от 70 755 574 евро налични средства, само че кореспондиращата сума в левове подсказва, че тук евентуално има една петица допълнително, тъй като посочената сума в наша валута е 13 838 587 лева Отделно тя афишира и сума от 2 169 978 лева налични парични средства. ", пишат от медията.

Третото място в класацията заема Николай Салутски, шеф на пловдивската частна болница МБАЛ " МК Св. Иван Рилски ", която работи по клинични пътеки за инвазивна кардиология. Салутски е оповестил 810 143 лева годишна данъчна основа от трудови приходи. Болницата, която ръководи, има 141 кревати, от които сега са заети 52.

" През 2021 година имаше единствено двама болнични шефове с над 500 000 лева заплата - упоменатият към този момент Кирил Панайотов и починалият началник на частната столична МБАЛ " Сердика " Методи Янков (неговата декларация за 2022 година не е оповестена поради гибелта му). Сега още една районна болница съумява да обезпечи над половин милион годишен приход на своя шеф - МБАЛ " Д-р Маджуров "  в Бургас. Нейният управител Александър Маджуров декларира 600 000 лева годишна данъчна основа от трудови приходи плюс още 237 290 лева други трудови приходи. Това още веднъж е дребна болница - с 61 кревати, от които сега са заети единствено 11. ", пишат от в. Сега.

Челната петица на класацията завършва Ени Лефтеров, шеф на МБАЛ " Св. Иван Рилски 2003 " в Дупница, който е оповестил 341 043 лева годишен приход след осигуровки. 332 053 лева годишен приход заявява и Димитър Тасков, който има офталмологични лечебни заведения в родния Търговище и в Пловдив.

В частните лечебни заведения няма таван на заплатите, макар че харчат обществен запас от НЗОК. Част от шефовете и изпълнителните шефове получават спомагателни приходи от практиката им като медици, а някои от тях афишират и т.нар. крупни приходи от дивиденти.

Милен Пенков, един от шефовете на МБАЛ " Хаджи Димитър " в Сливен, е заявил 508 058 лева дял. Андрей Марков от " Аджибадем сити клиник " - 350 000 лева дял.

В държавните лечебни заведения има правила за образуване на заплатата на шефа, което не разрешава на шефовете да имат сходни приходи, макар че натоварването откъм пациенти обичайно е доста по-голямо. Обикновено на първите места по приходи са шефовете на акушеро-гинекологичните здравни заведения.

Изпълнителният шеф на " Майчин дом "  проф. Иван Костов е оповестил 285 273 лева заплата и още над 400 000 лева други приходи. На второ място е директорът на УМБАЛ " Св. Марина " във Варна проф. Силва Атанасова, която е заявила 269 972 лева Максим Яков от варненския " Майчин дом " заявява 240 053 лева заплата и приход от дивиденти на обща стойност 313 680 лева, а шефът на Медицински институт на Министерство на вътрешните работи Илия Баташки афишира 213 467 лева трудови приходи след осигуровки.

Ако вземем поради и приходите от други източници, шефът на столичната болница по неврология и психиатрия " Св. Наум " Иван Миланов също влиза измежду водещите - той е оповестил 350 397 лева по тази линия, макар че заплатата му другояче е скромна - 62 599 лева за 2022 година

За съпоставяне, от Сега пишат, че  " приходите на шефа на " Пирогов " Валентин Димитров са 65 290 лева, а Карен Джамбазов, началник на най-голямата болница в страната - пловдивската " Св. Георги ", е оповестил 82 671 лева годишна заплата ".

Наскоро финансовият министър Асен Василев сподели, че желае да се осветят големите разлики в заплащането в обществения бранш, като един от образците за такава бяха точно заплатите на болничните шефове. По думите на Василев  " не е обикновено шеф на държавна болница да взима 40-50 пъти над междинното за болничното заведение. "

Вчера здравният министър проф. Христо Хинков изясни, че " задачата не е да се поставя таван на заплатите, а да се откри позволена разлика сред най-ниското и най-високото заплащане. " " Няма по какъв начин да има таван на заплатите в случай, че има разнообразни категории. Ето това съответствие е значимо и то важи както за работещите в незабавната помощ, по този начин и за работещите във всички лечебни заведения, където има над 50% държавно присъединяване. Трябва обаче да се пресметна и да се види, би трябвало да се приказва с лекарския съюз, да се уточнят тези неща и тогава да се одобряват. ", съобщи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР