Трудовата книжка да стане изцяло електронна и данните от нея

...
Трудовата книжка да стане изцяло електронна и данните от нея
Коментари Харесай

Трудовата книжка става електронна

Трудовата брошура да стане напълно електронна и данните от нея да бъдат вкарани в електронен указател на заетостта. Това плануват промени в Кодекса на труда, които бяха признати на първо четене в обществената комисия.

Така работещите ще имат непрекъснат достъп до личните си данни, а работодателят няма да гледа какъв брой сте получавали на предходната работа.

Хартиената електронна брошура е един анахронизъм. Това важи и за служебните книжки на държавните чиновници. Това ще разреши и автоматизирано пресмятане на трудовия стаж, изясни пред комисията Божидар Божанов. Разясни, че служащият може когато и да е да има достъп до данните по електронен път. Ако желае книжен притежател пък ще би трябвало да отиде в Агенцията по заетостта, където да му издадат информация.

Дигитализацията на трудовата брошура ще се прави на три стадия до 1 септември 2026 година През първият в продължение на година ще разпореди социална поръчка за правене на разбор и разпоредба. През втория ще би трябвало да се построи и самият указател. И едвам тогава ще стартира въвеждането на данните от работодателите.

Божанов изясни, че сред първо и второ четене ще би трябвало да се вземе решение коя да е виновната институция за регистъра - Агенцията по заетостта, Национална агенция за приходите или Национален осигурителен институт.

Депутатите имаха редица забележки по текстовете, които би трябвало да се трансформират, с цел да се отбрани оптимално ползата на служащите и чиновниците.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР