Трудността да се събере управляващо мнозинство в парламента не е

...
Трудността да се събере управляващо мнозинство в парламента не е
Коментари Харесай

Специално: Екатерина Михайлова и Михаил Миков за трудните коалиции и възможните решения

Трудността да се събере ръководещо болшинство в Народното събрание не е нещо ново в българския политически живот. Потърсихме двама парламентаристи с дълъг опит - Екатерина Михайлова от ДСБ и Михаил Миков от Българска социалистическа партия, които описват за търсените решения на отминали рецесии. Основното им обръщение е, че всичко може да се реши посредством разговор.

Михаил Миков прави прилика сред сегашната политическа обстановка и от 2005 г, когато 40 Народно събрание излъчи държавното управление на Тройната коалиция - с третия мандат на Движение за права и свободи, подкрепено от Българска социалистическа партия и НДСБ. Този интервал съответства с нуждата от незабавно приемане на закони, свързани с участието ни в Европейски Съюз. Политиците се схванаха, до момента в който вървят договарянията за държавно управление, да работят краткотрайни парламентарни комисии, които да приготвят значимите закони.



" Те одобриха и предложиха доста законопроекти, които след това минаха в пленарна зала и бяха подкрепени, забележете, с едно огромно болшинство. Така че този образец е добър ", сподели Миков.

Личните мемоари за политическа рецесия на Екатерина Михайлова са свързани с 38 Народно събрание, предшествано от огромните митинги през 1997г. ОДС има болшинство от 137 депутати, само че с мисълта, че значимите решения в рецесията, би трябвало да имат сериозна поддръжка, те търсят и опозицията.

" Тогава се стигна до тази декларация за национално единодушие. Тогава договарянията ги водихме Иван Костов, в ролята си на предстоящ министър-председател, и аз, в ролята на ръководител на парламентарното болшинство, т.е. ние имахме политическа легитимност от гласоподавателя да предложим. И когато водихме тези диалози и договаряния освен че предложихме, само че и приехме не дребна част и от това, което опозицията предложи и то се заложи в тази декларация за национално единодушие, която не по всички точки беше гласуван с единогласие ", сподели Михайлова.



И двамата споделят, че първото тестване за новия парламент ще бъде избора на управление. И ще е показателно има ли късмет за реализиране на единодушие.

" Председателят на Народно събрание би трябвало да играе съществена сплотяваща роля. Човек, който да може да убеди другите парламентарни групи за какво са нужни измененията в един или различен закон и да се потърси единодушие по тези промени ", сподели Миков.

" Видите ли, че се нападна ръководителят на Народно събрание, знайте че се опитва болшинството ", сподели Михайлова.

Политическият опит е научил и Михайлова, и Миков, че разговорът е ключът към реализиране на единодушие.

" Това, което слушам в последните дни, не е просто отвод дали да се направи държавно управление, а отвод от диалог. Отношенията очевидно също толкоз са се влошили и се утежняват, че сякаш не се търсят работещи решения. Освен държавно управление, дано не забравяме, че би трябвало да се одобряват избрани закони, бюджет ", сподели Екатерина Михайлова.

" Разговори, още от през днешния ден да стартират диалози. Веднъж, политически за образуване на ръководещо болшинство и държавно управление. Но обстановката с рецесията и незабавните въпроси постановат и различен диалог - законопроекти, промени в законодателството по въпроси, които са извънредно значими и които служебният кабинет не може да реши ", сподели Михаил Миков.

А на политиците в 48 Народно събрание пожелават мъдрост.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР