Трудноподвижни и болни възрастни хора в Бургас се сблъскват със

...
Трудноподвижни и болни възрастни хора в Бургас се сблъскват със
Коментари Харесай

Отказаха мобилна избирателна урна на трудноподвижни пенсионери в Бургас

Трудноподвижни и заболели възрастни хора в Бургас се сблъскват със изборната администрация и неуместна обстановка броени дни преди вота. Заради невъзможността да стигнат до секциите на 4 април, техни близки вършат опит да подадат заявление за мобилна урна. Оказва се невероятно, в случай че възрастните са без ТЕЛК или НЕЛК, оповестява.

Златко Гулеков живее с възрастните си родители. Майка му е на 82 години, а след няколко месеца татко му ще навърши 90. И двамата са трудноподвижни с голям брой болести.

" Аз съм онкологично болна, оперирана съм онкологично, с 25 нагревки съм, по-късно получих мъждене на сърцето. Не мога да отида до урната, не е допустимо. Ако дойдат тук - ще гласоподавам, в случай че не дойдат, здраве... ", споделя 82-годишната Тота Гулекова.

Трудно е напредването и на 90-годишния й брачен партньор.

" Не знам по какъв начин мога да отида до там и по какъв начин мога да се върна. Затова желая някаква помощ. Никога през живота си не съм пропущал да изразя личната си позиция, т.е. желая да ви кажа искрено, че и този път желая да гласоподавам, въпреки че ми е доста, доста, доста мъчно ", съобщи Радко Гулеков.

Затова синът им взема решение да помогне на родителите и на възрастните си съседи като подаде заявление за гласоподаване с портативна урна. Изненадан бил от условието - дружно със заявката, да се показа решение от ТЕЛК или НЕЛК.

" Аз не виждам за какво ТЕЛК и НЕЛК би трябвало да са документи, които се изискват, с цел да имаш право да гласуваш ", показва Златко Гулеков

От Районната изборна комисия в Бургас обясниха, че условието не е от тази година.

" Законът и решението на Централната изборна комисия, споделят, че такива хора, с цел да се възползват от това си право, би трябвало да го удостоверят по някакъв метод, освен с ТЕЛК или НЕЛК, могат и с епикриза ", твърди Елка Стоянова- ръководител на РИК-Бургас.

20 март е бил последният ден, в който е можело да бъде декларирано гласоподаване с преносима урна. Сега Златко Гулеков търси юрист, който да му помогне с проблема, в случай че самичък не успее да се оправи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР