От 1 юли данъчната ставка се увеличава от 9 на

...
От 1 юли данъчната ставка се увеличава от 9 на
Коментари Харесай

Туроператорите пред колапс заради увеличението на ДДС, искат спешни мерки от кандидатите за депутати на ГЕРБ-СДС

От 1 юли данъчната ставка се усилва от 9 на 20 %

Туроператорите безусловно са пред колапс поради увеличението на ДДС-о от 9 на 20 %. То влиза в действие от 1 юли – точно на летния сезон. Проблемът беше разискван на среща, проведена от претендентите за депутати на ГЕРБ-СДС за 2 МИР-Бургас, на която участваха Любен Дилов-син, който заема втората позиция в листата, Андрей Рунчев, както и депутатът Маноил Манев – който е член на вътрешната комисия в Народно събрание. Те бяха поканили представители на туристическия отрасъл, с цел да обсъдят с тях проблемите и какви ограничения да се подхващат за решаването им. На срещата участваха и представители на общини в област Бургас – кметът на Приморско Иван Гайков, както и зам.-кметът на Поморие Янчо Илиев. Дискусията се организира в хотел „ България “ и продължи близо 3 часа. 

„ Първо желая да подчертая, че това не е предизборна среща. Коалиция ГЕРБ-СДС ще господства по брой депутати във всички комисии. Затова желаеме да насочим вниманието към това, което е най-важното в законодателно отношение. За да може да стартираме незабавно да работи, а не да се чака предаването на властта от един министерски съвет на различен, клетва на депутати и по този начин нататък. А да забележим има ли тематики, които да бъдат вкарани незабавно и които да зависят от Народното събрание “, посочи Любен Дилов. 

Най-наложаща се оказа тематиката за Данък добавена стойност на туроператорите. Според Любен Дилов би трябвало да се мисли за компенсационен механизъм, тъй като няма технология, по която може да бъде изменена данъчната ставка от 9 на 20%. 

„ Увеличението беше наложено от Политическа партия в предишния мандат, не можахме да се преборим да остане 9 %. Това е за туроператорите. За ресторантьорите си остава 9 % до края на годината. И за новия бюджет ще бъде дискутирано по-широко по какъв начин да се случат нещата. Но в този миг, при който са подписани контракти за 9 %, а в този момент ще им влязат 20 от юли, ще аргументи 11 % действителна загуба на маржовата облага, която печелят туропраторите. Ще ги ощетим. Ще предложа на министерството на финансите да предложи вид за отплата, по реда, по който ще го създадем, админ ще бъде Министерство на туризма. Няма гръмки обещания, напълно действителни дейности “, сподели Дилов.

Туроператорът Иван Кирязов показа пред претендентите за народни представители, че е належащо да се сътвори център за ръководство на рецесии, който да се занимава както с естествените аномалии, по този начин и с всички евентуални рискове за туризма. 

Кметът на Приморско Иван Гайков от своя страна показа концепцията някои заведения да работят на патентен налог, да вземем за пример по отношение на брой места, размер на обекта и т.нат., с цел да се понижат злоупотребите. Това мнение са изразили пред него от сектора. 
 Кметът на Приморско Иван Гайков предложи няколко ограничения във връзка с туристическия бранш
„ Както е при таксиметровия отрасъл – не може повече от избран брой коли, всичко останало е безредица и нелоялна конкуренция, въздейства отрицателно върху развиването на туризма “, показа още Гайков. Той изрази мнение и във връзка с Закона за шума и описа за нелоаялни практики – очаквайте детайлности по-късно във Флагман.бг.

Възможността за по-лесно наемане на работа на задграничните туристи, както и на децата сред 14 и 18 година бе друга съществена тематика, разисквана на полемиката. Присъстващите показаха мнение, че са нужни промени в наредби, 

„ Децата сред 14 и 18 години, с цел да бъдат наети в фамилни компании, в сектора, в дуалното обучение, в областта на образовнаието и културата в областта на туризма, би трябвало да се промяна на Кодекса на труда, да бъде закконно и да бъде в поддръжка на бизнеса. Например профилираните учебни заведения по туризъм, както всички останали учебни заведения, са до 15 юни, само че сезонът към този момент е почнал. Трябва да се измисли гъвкава форма, да си завършат годината учениците, само че да са на терена. Да практкуват “, изясни още претендентът за народен представител Любен Дилов.
 На срещата участва и Янчо Илиев (вдясно) - зам.-кмет на община Поморие
Депутатът Маноил Манев също взе думата, като изрази своето мнение за основаването на туристическа полиция. Стана ясно, че има подготвен законопроект за общинска полиция, която да извършва същите функционалности и ще бъде доста по-ефективна мярка.  

В Египет по време на Мубарак имаше 300 000 индивида туристическа полиция. Така всеки втори имаше по двама чиновници, които се грижат за него‘, разяснява от своя страна Любен Дилов. Тема на полемика бяха и командированите чиновници на Министерство на вътрешните работи по морето през летния сезон. Стана ясно още, че сега един служител на реда в командировка коства три пъти повече, а какъв брой са ефикасни и познават характерната работа тези, които идват от вътрешността на страната – не е ясно. 

„ Другата по-сложна тематика, която обсъдухме на днешната среща, е контролът - върху лицензи, сивия бранш, нелоялната конкуренция, екскурзоводите. Това обаче не е въпрос на полиция, а на инспекторат, който съгласно мен и мнението на нашата група е, че би трябвало казусът да бъде решаван на равнище общини. А не в Народното събрание да пишем наредби. Повече пълномощия би трябвало да се дават на кметовете, на локалната власт. Най-простият образец е със Закона за шума. Това не може да бъде държавно решение, тъй като има толкоз доста разнообразни проблеми. Кой знае най-добре за действителната обстановка? Кметът! Защото в случай че е шумно, неговите съграждани ще изпият неговия мозък. Едно е в Слънчев бряг, друго е в Стария град на Созопол и напълно трето е в Морската градина или плажа на Бургас. Това би трябвало да го вземат решение даже районни кметове - на колкото се може по-ниско равнище, тъй като то е по-близко до хората “, съобщи още Дилов.
 От Обединение " Бъдеще за туризма " предложиха да се работи върху пет предпочитани области - гаранционен фонд, промени в Директива (ЕС) 2015/2032, сива стопанска система, диференцирана ставка на Данък добавена стойност за туристическите услуги, професионално образование
На срещата се разяснява и капиталовата стратегия, защото Бургас отличник във връзка с локалната власт по извоюваните планове.
„ Асен Василев благоволи да излезе и да разреши на кметовете да си внесат плановете за един ден. Имаме 150 млн.лв., всичко беше готово, безупречно, по тази причина Бургас съумя. Въобще не ги разделям на коя партия са. Колко ще получим е друга тематика, само че най-малко сме получили тези планове и те са заслуга на локалната власт “, сподели още Дилов. 
 Туроператорът Иван Кирязов сподели пред претендентите за народни представители, че повдигането на данъчната ставка от 1 юли ще сложи сектора пред затруднено положение
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР