Трудно се доказва картела. Преди години КЗК беше на ръба

...
Трудно се доказва картела. Преди години КЗК беше на ръба
Коментари Харесай

Георги Ангелов: Трудно се доказва картел, някой отвътре трябва да „изпее”

Трудно се потвърждава картела. Преди години Комисия за защита на конкуренцията беше на ръба да накаже петролните компании за картел, само че най-после не можа да го потвърди и по този начин и не се стигна до такава степен. Обикновено някой вътре от картела би трябвало да „ изпее ”. Това разяснява в предаването „ Здравей, България ” по Нова телевизия Георги Ангелов, старши икономист в „ Отворено общество ”.

По думите му първият, който „ изпее ”, който рапортува на комисията, даде документи и доказателства, няма да бъде санкциониран.

„ Четох предварителните разбори на Комисията. Те към този момент нямат доказателства, в този момент стартират да ги търсят. Те имат изявленията по медиите на ръководители на асоциации, които споделят, какви би трябвало да бъдат цените. Ако някой знае цените, може би се координира с другите. Но към момента няма доказателства ”, сподели Ангелов.

„ За мен да кажем в олиото има нещо проблематично. Там комисията Комисия за защита на конкуренцията към този момент 11 месеца проверява и към момента няма резултат. Ако стартира да излиза нещо, то ще е първо в олиото. Там има огромен състезател, който господства пазара ”, сподели Ангелов. Той напомни обстановката, в която беше пуснат слух, че олиото свършва и това сътвори суматоха.

„ Ако някой преднамерено го е основал това, през тролове да вземем за пример, значи има някаква диря ”, разяснява икономистът.

Относно тематиката за „ данъчните хранилища ”, Ангелов сподели, че там е ясно кой е преобладаващият състезател. „ Въпросът е какво е решението. Ако им сложиш санкция, и те продължат да са преобладаващ състезател – това ще продължи. Ако ги накараш да се разцелят на две или няколко компании, това също може да се приложи ”, разяснява икономистът.

„ Виждаме процеси на обединение и уедряване в доста браншове на стопанската система. Комисия за защита на конкуренцията има право да стопира тези сливания, с цел да не се стига до монополно състояние. Тя до момента в никакъв случай не ги е серпантина ”, изясни Георги Ангелов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР