“Трудно мога да отговоря какво точно става, защото аз самата

...
“Трудно мога да отговоря какво точно става, защото аз самата
Коментари Харесай

Мария Шаркова: ДАНС проверява всички от Обществения съвет за Национална детска болница

“Трудно мога да отговоря какво тъкмо става, тъй като аз самата не разполагам с повече информация, с изключение на тази от ДАНС, когато ми се обадиха, с цел да ми събощят, че против всеки от членовете на Обществения съвет са подадени сигнали от Търговска лига по отношение на нашите позиции във връзка с плана “Мама и аз ”. Поради тази причина всички ние - членовете, са постанова да се срещнем със чиновници на ДАНС и да дадем пояснения по този сигнал. Какво тъкмо съдържа обаче той, не мога да кажа, тъй като не съм се срещнала с него ”. Това изясни в предаването “Кой приказва ” на Дарик радио Мария Шаркова - юрист по здравно право и част от Обществения съвет (ОС) за създаване на Национална детска болница.

Сигналите против нея и сътрудниците ѝ от Оценка за съвместимост са подадени от " Търговска лига " - вложителят на многопрофилна частна болница " Мама и аз " в София.. Общественото неодобрение тогава се концентрира върху неналичието на интензивност за създаване на национална детска болница, само че даването на “зелена светлина ” за изграждане на частна. Сред изразилите позиция бе и Общественият съвет за създаване на Национална детска болница.

“Аз се усещам поласкана, тъй като те (от Търговска лига - бел. ред.) настояват, че както аз, по този начин и сътрудниците от Обществения съвет, с нашите изявления директно сме повлияли на министър-председателя и на Министерския съвет да отдръпват в началото взетото решение за разрешаване на този капиталов план. Дори най-доволните от мен клиенти като юрист не са ми правили подобен комплимент по отношение на моите качества да коментирам и да го обосновавам безапелационно ”, сподели Шаркова пред Дарик.

Тя добави, че и прави усещане, че има “фиксация ” тъкмо върху членовете на Обществения съвет.

“Още повече се усещам поласкана, тъй като Общественият съвет сме изказвали мнение по отношение на политиката на страната за детското опазване на здравето, само че в частност във връзка с този план се изрекоха и други неправителствени организации, както и президентът Румен Радев и редица политици, в това число господин Делян Пеевски. Виждате, че фиксацията не е върху която и да било неправителствена организация или обособени политици, а е само върху членовете на Обществения съвет, за които се акцентира, че имат някаква извънредно безапелационно позиция и надали не са повлияли на министър-председателя и на Министерския съвет ”, изясни юристът по здравно право.

Тя посочи, че всички от Обществения съвет или към този момент са извикани и са се явили в ДАНС, или това следва да се случи. Шаркова добави, че има подадени сигнали, в това число и против членове на Обществения съвет, които в никакъв случай не са изразявали обществено позиция за частната детска болница, само че “явно някои даже с мълчанието си съумяват да бъдат безапелационни по логиката на жалбоподателя ”.

“В обществените си изяви аз нееднократно съм критикувла и първото и последвалото (решения на Министерски съвет - бел. ред.), най-много поради събитието, че бяха взети на мрачно, без обществото да бъде известено какво се случва ”, сподели Шаркова.

Тя акцентира, че в действителност решенията “на мрачно ” са най-големият проблем, тъй като в случай че един път се вземе такова решение, на следващия ден може същото да се повтори. Шаркова посочи, че в никакъв случай с членовете на Оценка за съвместимост не са се противопоставяли на частната самодейност или вложения, а дейностите им са били ориентирани към това да се се издигнат въпроси, които са свързани с кадровата обезпеченост, качеството на детското опазване на здравето, обезпечаването на налична здравна помощ на всички деца и прочие

“След като беше взето такова решение (от Министерски съвет - бел. ред.), постъпи обществена информация от Национална организация “Медицински контрол ”, по този начин и Оценка за съвместимост се достави с документи, въз основа на които е взето такова решение посредством Закона за достъп до социална информация. Това е една процедура, която се е разтегнала в интервал от към две години. Т.е. това не е нещо, което внезапно се е появило от нищото, тъй че министър-председателят и изобщо Министерски съвет, който е взел това решение би трябвало да е бил осведомен с всички обстоятелства и условия ”, сподели Шаркова.

Тя посочи, че заради другите ресори на министрите в кабинета е обяснимо, че част от тях не знаели елементи, само че това е процедура, която протекла, съгласно Закона за лечебните заведения и са били осъществени съответните разбори и министър-председателят следва да се е срещнал с тях, преди да вземе решение.

Запитана дали поради корпоративни ползи няма у нас национална детска болница, Шаркова отговори, че първите начинания за създаване на такава са от годините, в които самата тя е била дете.

“Има композиция от преплитане на разнообразни по тип ползи, които са надвива в разнообразни интервали от време, и също така и липса на каквато и да било последователност и концепция от администрацията, като спомагателен фактор може да прибавим и тази каскада от избори, която трансформира политическата конюнктура и тормози политиците да подхващат смели ходове, посредством които да осъществят значими стратегически въпроси, измежду които е и детското опазване на здравето. Да, евентуално и корпоративни ползи оказват въздействие върху реализирането на този план ”, сподели Шаркова.

Тя посочи, че основаването на Обществения съвет е имал за цел точно да обезпечи бистрота при построяването на тази болница. Шаркова опроверга и слуховете, че членовете на Оценка за съвместимост получават някакви облаги.

По-късно денем от.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР