Трудно е да видим намаление на цените на жилищните имоти

...
Трудно е да видим намаление на цените на жилищните имоти
Коментари Харесай

Цените на жилищата в застой до края на 2023 г.

Трудно е да забележим понижение на цените на жилищните парцели до края на годината, макар че продължава да се регистрира спад в броя на покупко-продажбите за първата половина на годината. Това главно ще зависи от лихвените нива. Това сподели ръководителят на Националното съдружие " Недвижими парцели " (НСНИ) Добромир Ганев.

Цените на наемите не се чака да претърпят основна смяна през септември - октомври, когато стартира образователната година за студентите, тъй като още от предходната година наемодателите започнаха да поправят договорите с инфлационни клаузи, добави специалистът. Според него с влизането на България в еврозоната има възможност наемите да нарастнат поради интереса на задгранични компании към пренасяне на екипите си у нас.

На пазара на ваканционни парцели главните играчи остават българските жители, като изключително дейни са купувачите, които работят в чужбина и са при започване на кариерата си, както и българите, които са в края на трудовия си път и вършат инвестиция в парцели за старини или за децата си.

През първата половина на тази година се регистрира леко понижение на боря на покупко-продажбите в страната, като тази наклонност е аналогична на протичащото се през първото тримесечие на 2023 година и на последното тримесечие за 2022 година, разяснява специалистът. По данни от Агенцията по вписванията през първото шестмесечие понижението е към 12 на 100, като спадове се регистрират в съвсем всички огромни градове: за София - 12 на 100, Пловдив - 14 на 100, Варна - 15 на 100, а за Бургас - 17 на 100. Същевременно Ганев уточни, че това са понижения по отношение на същия интервал на 2022 година, която бе една от най-силните години за пазара на недвижими парцели в България.

Последните данни демонстрират, че в действителност по брой покупко-продажби за първата половина на годината сме на трета позиция след 2021 и 2022 година за последните 15 години, което значи, че пазарът е добър, макар че е поспряло търсенето от част от купувачите или има по-скоро отсрочване на покупката, за насочване в лихвения пазар и за това до каква степен трендовете ще се отразят върху цените на парцелите, разяснява Ганев.

По последните данни от формалната статистика за първото тримесечие цените на парцелите бележат по-малки растежи по отношение на предходната година, само че въпреки всичко става дума за нарастване, уточни Ганев. Ръстът на цените на парцелите в София приблизително е 7 на 100, Варна - 11 на 100, Бургас - 19 на 100, Русе - 10 на 100, Стара Загора - 16 на 100, по отношение на същото тримесечие на 2022 г.

Предлагането също стартира да се забавя и това се вижда изключително на пазара в София, като за второто тримесечие има спад на почналото ново строителство, сподели Ганев и добави, че евентуално става дума за това, че част от по-малките бизнесмени са в изчаквателна позиция. По думите на специалиста това е повода за феномена при спадащ брой покупко-продажби с жилищни парцели цените да не престават да порастват, въпреки и с по-малки темпове. По думите на специалиста мъчно може да се предвижда докога тази наклонност ще продължи, тъй като това главно зависи от степента на повишаване на лихвите в страната до края на годината. Ганев подсети, че за разлика от множеството страни в Европа България продължава да е с едни от най-ниските лихви, с доста дребна смяна от предходна година, а това неизбежно се отразява на пазара. В този смисъл, предходният месец беше един от най-силните по брой предоставени ипотечни заеми, разяснява специалистът.

Той добави, че с повишението на лихвите се чака да се задълбочи наклонността към изчакване от страна на купувачите, само че какъв брой ще е дълъг този интервал, ще зависи и от лихвената политика на Европейската централна банка, която заяви, че лихвите ще продължат да порастват и през 2024 година и вероятно този растеж да спре, при изискване че процесите на макроикономическо ниво стартират да се усъвършенстват. Затова по думите на Ганев мъчно може да се предвижда по кое време ще забележим спад на цените, а не на растежите им. Вероятно мъчно ще забележим понижение на цените до края на годината в тази конюнктура, добави Ганев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР