Трудно е да се повярва, но най-голямата страна в света

...
Трудно е да се повярва, но най-голямата страна в света
Коментари Харесай

4-те държави, които имат повече земеделска земя от Русия

Трудно е да се повярва, само че най-голямата страна в света - Руската федерация, която е съвсем два пъти по-голяма от най-близкия си съперник Канада, е едвам 5-та в света по използваема земеделска земя, написа zen.yandex.ru. Но първо:

Какво е земеделска земя?

Традиционно това включва няколко съществени вида земя:
Обработваема земя. Тоест цялата земя, върху която се отглеждат сезонни култури - пшеница, зеле, цвекло, царевица, рапица и други Пасища Овощни градини и лозя Друга земя (напр. ферми за риба)
Общата повърхност на Руската федерация е 17,2 милиона квадратни километра, само че в това време единствено 12% от нея се падат на земята подобаваща за селското стопанство (т.е. 2,17 милиона km2).

Но даже тези 12% са голяма територия! Например:
Това е 2 пъти повече от цялата страна Египет; 4 пъти по-голяма от Франция; 10 пъти повече от цяла Беларус; 100 пъти по-обширна от Израел; Приблизително тази повърхност е равна на такива страни като Саудитска Арабия или Казахстан.
Около 2/3 от земеделските земи в Русия са обработваеми. Останалото са пасища, овощни градини и така наречен други земи.

Но е пресметната и друга важна съразмерност - 70% от цялата земеделска земя в Русия се намира в нейната европейска част. Гигантският Сибир и Далечният изток съставляват единствено останалите 30%.

Е, несъмнено, това не учудва никого, тъй като множеството територии оттатък Урал са гори, тундра, планини, блата, арктически пустини и така нататък

Въпреки че и в северната част на европейската териотория обстановката е сходна. Така че лъвският дял от съветското селско стопанство е концентриран в относително дребна " кръпка " от южните райони - Краснодарския и Ставрополския край, Ростов, Воронеж, Белгород, Брянск и други

Но да се върнем към оповестената първоначално тематика. Кои са тези 4 страни, които имат повече земеделска земя от Русия? Да стартираме в противоположен ред:

4-то място: Бразилия (2,8 милиона кв. км)

Имайки поради този индикаторът за Русия - 2,17 млн. кв. км, Бразилия има почти 600 000 км2 повече земеделска земя. Или с други думи колкото една цяла Франция.

3-то място: Австралия (3,7 милиона кв. км)

Мислим за Австралия като изсъхнал континент, съвсем напълно ангажиран от пустини. Но не е правилно! Там има 1,7 пъти повече обработваеми земи, градини и пасища, в сравнение с в цяла Русия!

2-ро място: Съединени американски щати (4 милиона кв. км)

Като изключим Аляска, площта на Съединените щати е " единствено " 7,8 милиона кв километра. Това значи, че повече от 50% от континенталната част на Съединените щати е подобаваща за селско стопанство.

Тук обаче си коства да отдадем респект на самата география на Съединените щати. Всъщност, за разлика от Русия, тя е южна страна. На географската широчина, където са Крим и Анапа, в Съединени американски щати се намират техните северни територии.

1-во място: Китай (5,3 милиона кв. км)

Китай е третата по-големина страна в света (с повърхност 9,5 милиона км2) и 55% от територията му е заета от земеделска земя. Изглежда там употребяват всяко парче, което не е заето от планини, пустини и градове.

Помислете единствено за това: 25% от цялата земеделска земя в света е в Китай.

В селското стопанство на Китай работят 20% от общото население или съвсем 300 милиона души - колкото цели две Русии!

Като цяло мащабът е необикновен, несъмнено... Почти 1,5 милиарда души би трябвало да ядат нещо, нали? При такова голямо население даже 5,3 милиона кв. километра обработваема земя и пасища не са задоволителни.

Да сравним с други страни:

Русия има 145 милиона поданици и 2,17 милиона кв. км земеделска земя (66 души на квадратен километър)

Китай има 1442 милиона поданици и 5,3 милиона кв.км земя (272 души на км2)

Бермудите са най-малката страна в света във връзка с земеделска земя - единствено 3 km2 (с население от 71 000 души). Да, има страни, които са даже по-малки (Монако, Ватикана), само че изобщо не се занимават със земеделие.

Канада е втората по величина страна в света, климатът е доста сходен на този в Русия. В Канада обаче има единствено 0,63 милиона кв. км земеделска земя, т.е. 3,5 пъти по-малко от съветската.

Обобщавайки всичко казано нагоре, може да се каже: Русия е северна студена страна с релативно малко население (поне спрямо Китай и САЩ). Въпреки това е съумяла да вкара в аграрни послание единствено 2-3 пъти по-малко земя, в сравнение с в Съединени американски щати и Китай, и 3,5 пъти повече, в сравнение с в " сродната " Канада.

А в случай че съпоставим нещата да вземем за пример с Индия, която е огромна, гореща и има 1,4 милиарда души население, тогава Русия наподобяват още по-добре. Защото Индия има 10 пъти по-голямо население и 400 000 кв. км по-малко използваема земеделска земя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР