Трудно е да се повярва, че съществува кактус без бодли,

...
Трудно е да се повярва, че съществува кактус без бодли,
Коментари Харесай

Коледничето у дома – грижа и особености за него

Трудно е да се повярва, че съществува кактус без бодли, който не понася слънцето, само че обича водата. Може би към този момент допускате, че става въпрос за Коледничето. Нищо не може да окраси къщата както едно красиво растение. Но доста постоянно тези растения не цъфтят и не разкриват своята невероятна хубост! Причината е това, че имат специфични характерности, които би трябвало да се вземат поради при развъждането им.

Много хора вършат грешката да се грижат за Коледничето като за елементарен кактус. Но тези растения не могат да остават дълго време без грижи, без да се поливат или да се слагат в стая с доста изсъхнал въздух. Ако полагате добра грижа, те ще ви радват със своя луксозен цвят всяка зима в продължение на най-малко 15-20 години! За да се случи това, би трябвало да спазвате следните елементарни правила.

Правила за полагане на грижи за Коледниче

Запомнете: Коледничето не се усеща добре на южната или западната страна, защото мощното светлина може да докара до изсъхване на листата.

2. Температурата на въздуха в стаята би трябвало да бъде минимум 15 градуса.

3. През лятото е по-добре да го преместите на балкон или тераса, тъй като се нуждае от въздух. И не забравяйте да го поливате всеки ден.

Коледничето е едно от тези капризни растения, които не би трябвало да се местят по време на формиране на пъпките: промяната от място на място, даже и завъртането на саксията оказват въздействие.

С настъпването на пролетта, Коледничето се нуждае от ежемесечно торене. Имайте поради, че би трябвало да употребявате половината от дозата, посочена в инструкциите. През лятото стартира натоварен напредък на стъблата, тъй че би трябвало да наторявате цветето два пъти месечно. Септември може да спрете.

Излишната част от растението не отрязвайте, само че откъсвайте с ръка, придавайки му красива форма. По този метод то ще има атрактивен външен тип и ще цъфти несметно.

Присаждането на Коледничето става в края на февруари, когато престава да цъфти. Важно: Младите растения се присаждат годишно, а възрастните – на всеки 5 години.

Избирайте ниски и необятни саксии.

Дренажният пласт би трябвало да заема една трета от саксията. Подходящ е както грунд, взет от магазин, по този начин и домакински: смесвате една трета торф и пясък и две трети листа, а за стерилизация, прибавете смачкани въглища. И за добра пропускливост на водата, прибавете глина.

От началото на декември цветето би трябвало да бъдат преместено в добре осветена стая, само че не и под директна лъчева светлина и добре поливано, тъй че да се разсъни и разцъфне.

Когато Коледничето разцъфне, последователно намалете поливането, оставяйки го на хладно място, където цветът ще остане до края на март месец. След като рацъфне, му дайте отмора. В края на март растението навлиза в своя вегетативен интервал, тъй че го върнете на нормалното му място и следвайте нашите препоръки.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР