Трудно е да се повярва, че някои лечения, които днес

...
Трудно е да се повярва, че някои лечения, които днес
Коментари Харесай

Пробиваха черепи, пиеха кръв и отрови: БОЛЕЗНИ МЕТОДИ за лечение от миналото

Трудно е да се повярва, че някои лекувания, които през днешния ден са неуместни, едно време са били считани за верни. Но преди епохи, когато едвам сме започвали да учим света към нас и главните правила на това по какъв начин действа тялото ни - те са били способи за " лекуване ".

За актуалния човек е просто необикновено, че хората са ги употребявали. Днес те освен се смятат за странни, само че и за рискови.

Кои са най-странните способи за лекуване в предишното и защо са се употребявали?

Пускане на кръв

Преди няколко хилядолетия лекарите считали, че повода за всички заболявания е " неприятната кръв ". За да усъвършенства качеството ѝ и по този метод да излекува пациента, лекарят я „ пускал “. Този способ на лекуване е употребен от някои от най-уважаваните лечители на древността като Хипократ и Гален.

Гален разпространявал класическата форма на това лекуване, откакто предполагал, че кръвта в действителност е статична, а не циркулира из тялото. От това съмнение той заключил, че в случай че тя се стои прекомерно дълго на едно място, ще стартира да „ застоява “ и ще се скапе.

Той също по този начин вярвал, че кръвта е един от четирите „ хумори “, които образуват тялото, като другите са слуз, черна жлъчка и жълта жлъчка. За съвършено здраве четирите хумора би трябвало да бъдат уравновесени, а с цел да са уравновесени, би трябвало да се отстрани непотребната кръв от тялото.

Някога за тази цел са били употребявани пиявици и по този начин до 19 век – когато този способ се приел за неуместен. В множеството случаи този способ причинявал гибелта на пациентите, а един от най-известните случаи на тази процедура с съдбовен излаз е лекуването на инфектиране на гърлото на американския президент Джордж Вашингтон.

Горещо желязо

Ако през Средновековието някой е имал проблеми с хемороиди, рецептата е била следната: благодарение на тънка нагрята железна тръбичка се обгаряла кожата и по този метод се свивали подутите кръвоносни съдове.

Тъй като това включвало слагане на пръчка в ануса без упойка, било доста мъчително, само че се считало за извънредно дейно. С течение на времето тази техника била изоставена и вместо това през днешния ден хемороидите се отстраняват хирургически в най-тежките случаи.

Трепанация

Изследванията на голям брой праисторически археологически обекти демонстрират, че трепанацията е била осъществявана преди към 7 000 до 10 000 години, заради което през днешния ден се смята за един от първите хирургични способи на лекуване.

Същността ѝ се състои в продупчване на дупки в черепа на пациента благодарение на специфичен чук, като аргументите можеха да бъдат лечебни или религиозни.

Също по този начин античните лекари вярвали, че по този метод пациентът можел да бъде оздравял от епилепсия, мигрена и кръвни съсиреци. В някои случаи този способ се употребявал и като лек против " зли духове ".

Дълбоката венозна тромбоза се демонстрира с избрани признаци по краката

Използване на живак

В актуалния свят всички знаят за рисковите свойства на живака, тъй че той се употребява единствено в специфични обстановки, когато се внимава да не се отровят тези, които боравят с него - неговите пари са нездравословни за здравето.

Древните гърци и персийци обаче не са знаели тази информация, по тази причина са го употребявали и за медицински цели.

От него се правели мехлеми и медикаменти, които се давали на болния в огромни количества. Смятало се, че удължава живота, а забавното е, че алхимиците са го ценили високо и са правели отвари от него – смятайки го за балсам на живота.

Един от най-известните образци за тази процедура в историята е китайският император Цин Ши Хуанг, който умрял откакто изпил напитка с живак./Zdrave.to

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР