Трудно е да се каже колко точно породи кучета има

...
Трудно е да се каже колко точно породи кучета има
Коментари Харесай

Най-редките породи кучета

Трудно е да се каже какъв брой тъкмо породи кучета има по света през днешния ден. От шумния, хиперактивен пинчер до очарователния голдън ретривър, съществуват голям брой породи, от които да си изберем най-подходящия домакински любим. И даже да сте измежду най-големите фенове на кучета и да можете да назовете съвсем всеки тип по име, обзалагаме се, че има няколко породи, за които не сте чували - или най-малко ще са ви нужни няколко минути, с цел да се сетите от къде идват и по какъв начин се споделят.

Ето кои са някои от най-редките породи кучета:

Тибетски мастиф

Тибетският мастиф е с големи размери и благородна външност, прочут със своя сериозен, само че добросърдечен темперамент, и впечатляваща четина на два пласта. Неговата буйна, бдителна и самостоятелна природа го прави чудесно куче надзирател.

Шведски валхунд

 Шведски валхунд

Шведските валхунди са атлетични кучета, отличаващи се със своето смирение, сръчност, умения за следене и бранене на стада. Тази дребна, мощна и безстрашна порода се среща в разнообразни цветове и с разнообразни дължини на опашката.

Бедлингтон териер

Известен със своята къдрава и светла вълнена четина, Бедлингтон териерът наподобява малко на агне. И въпреки всичко тази порода е доста по-атлетична, в сравнение с наподобява, и нормално се употребява в надпревари, както и за улов на вредители. Изящното телосложение на това куче му дава изключителна експедитивност и устойчивост.

Финландски шпиц

Тази пъргава и работлива порода наподобява на лисица в доста връзки. Финландският шпиц се отличава с изправени уши, плътна четина и гъста опашка, и може да се открие в гама от цветове вариращи от ярко медено до наситено кестеняво. Породата е известна със своя образован тип и бързи реакции. И е измежду най-редките породи кучета.

Видрово гонче

 Видрово гонче

Както подсказва името му, солидният приятел е доста кадърен плувец. Това куче има ципести крайници и груба, двойна четина, което го прави превъзходен ловджия и на суша. Те са и отлични домашни любимци, защото са любознателни, радостни и отзивчиви.

Норвежки Лундехунд

Норвежкият лундехунд е куче с неповторима порода - той има шест пръста на всеки крайник, изправени нагоре уши, които може да управлява, и способността да накланя главата си обратно дотолкоз, че да допре гръбнака си.

Чинук

Името Чинук значи " топли зимни ветрове " на Инуит. Благодарение на двойната си четина, на това куче постоянно му е топло, даже в студа. Чинук се появява за пръв път в Ню Хемпшир като порода за надпревари и изтегляне на шейни, съчетавайки силата на товарно куче и скоростта на по-леките спортни кучета теглещи шейни.

Леопардова катахулка

Смята се, че тази постоянно многоцветна или петниста порота е първата порода, отглеждана в Съединени американски щати. Тези кучета са кръстени на енорията Катахула в Луизиана и са се употребявали за лов на глигани.

Азавак

 Азавак

Това западноафриканско куче е яростен бранител и надзирател, и извънредно положително в примамването на плячка. Тази порода има елегантна външност и се отличава с къса четина, която идва в огромно многообразие от цветове и маркировки.

Тайландски риджбек

Тайландският риджбек до неотдавна е бил прочут само в родната си страна, само че постопенно набира известност на всички места по света. Това, което го прави неповторим, е гребена коса, възходящ в противоположна посока на козината му и спускащ се надолу по гърба. Само две други породи имат същата характерност.

Муди

Това унгарско стадно куче е толкоз интензивно, колкото и пъргаво. От него става отличен ловджия, разрушител на гризачи, стадно куче и надзирател, само че като домакински любим Муди е най-щастлив. Тази порода обича дълги разходки и бягане из отворени простраства без ограничавания.

Турски пойнтер

Вероятно поради засилено чифтосване между тях и малочисления им брой, Каталбурунът е едно от дребното кучета в света с разграничен на две нос и виснали уши. Първоначално тези редки кучета са били отглеждани за лов в Турция.

Новогвинейско пеещо куче

 Гвинейско пеещо куче

Новогвинейското пеещо куче получава името си от неповторимия си звук на гласа. Освен необичайния си тембър, тази в миналото дива порода печели и известност на отличен сателит с помощта на интелигентността и физическите си качества.

Карелско мечо куче

Финландското карелско мече куче е в топ 10 на най-разпространените породи в родината си, само че е съвсем безизвестно отвън родната си страна. В началото се е употребило за лов и като надзирател, защото има бързи рефлекси и смел темперамент. По света то е измежду редките породи кучета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР