Трудно е да кажем, че сме се справили преди напълно

Трудно е да кажем, че сме се справили преди напълно ...

Александър Симидчиев: Инфекцията затихва, но трябва да се следи колко интензивно гори пожарът

Трудно е да кажем, че сме се справили преди напълно да угасне пандемичния процес. Това заяви бившият председател на Комисията по здравеопазване в 45-то Народно събрание пулмологът Александър Симидчиев в сутрешния блок на БНТ.
Той обясни, че тенденциите в момента са към затихване, но трябва да се проследи броят на заразените на дневна база, за да се види колко интензивно гори този пожар. Все още има достатъчно много случаи на дневна база, за да бъдем спокойно, посочи бившият депутат от Демократична България. 

Д-р Симидчиев: Искахме да направим така, че да е предвидимо какво правим при пандемия Д-р Симидчиев: Искахме да направим така, че да е предвидимо какво правим при пандемия
Искахме да направим така, че като се обяви пандемична обстановка, задължително да се обяви пандемичен план. Сега има такъв, но не същес...
Всички ние сме на предела на силите си, особено на медицинското съсловие, работейки много интензивно и затворено. За да не изпаднем в един пореден цикъл, трябва да мислим по-стратегически и дългосрочно, за да не допуснем нарастване на случаите отново, настоя Симидчиев.
По думите на пулмолога в България само по време на втория или третия пик се получи анализът за смъртността. Занапред как ще се справим зависи от скоростта на ваксинираните, защото това, което може да ликвидира пандемията са ваксините, изтъкна медикът. Официално преболедувалите инфекцията са над 460 000 души.
Той посочи, че вирусът се опитва да заиграва с нашата имунна система и след преболедуване невинаги се изгражда траен имунитет. Нещата изобщо не са прости, а трябва в рамките на новата реалност да възстановим икономиката и туризма, категоричен бе бившият председател на здравната комисия в 45-то НС.
Симидчиев настоя да гледаме другите държави какво правят и ние да ги последваме. За това дали е възможно ново затваряне и затягане на мерките всичко зависи от това какво ще направи вирусът, уточни той.

Д-р Симидчиев: Високата смъртност у нас показва, че здравната система се огъна под тежестта на коронавируса Д-р Симидчиев: Високата смъртност у нас показва, че здравната система се огъна под тежестта на коронавируса
Целта на приемането на един национален план за действие при бъдещи епидемии или пандемии е да базираме това, което правим, на ясно изме...
Според пулмолога в служебния кабинет влиза здравен министър, който ще махне част от популистките решения. Симидчиев се надявай Стойчо Кацаров да не се подлага на популизъм и политически решения, а да се обърне към академичната общност. При нас особеностите са свързани с малко по-ниска дисциплина и неспазване на мерките.
Той настоя следващият парламент депутатите да свикнат да си говорят помежду си, докато 45-то Народно събрание спряло една политическа хегемония. Парламентът трябва да направи максимума от възможност, а не максимума от невъзможност. Лечението е говорене, по-малко обещания и да започнем оттам, където е безспорният консенсус, подчерта Александър Симидчиев.
„Парламентът е политически орган, където трябва да има и политическо говорене, но когато става въпрос за COVID-19 политиците трябва да замълчат“, каза още Симидчиев. Той е сигурен, че ако отново стане депутат, каквото е желанието му, ще се справи по-добре.
Симидчиев се надява на професионалната работа на служебното правителство, за да има спокойна пандемична обстановка.

Първа крачка към въвеждане на мерки срещу опасна заразна болест на база конкретни показатели по закон Първа крачка към въвеждане на мерки срещу опасна заразна болест на база конкретни показатели по закон
Няма протокол в света, който да казва какво да правим, след 14 месеца пандемия. Това заяви националният здравен инспектор доц. Ангел Ку...
Прочетете още по темата:

Източник: actualno.com