ТрудНародното събрание ще наруши конституцията, ако гласува военно-техническа помощ за

...
ТрудНародното събрание ще наруши конституцията, ако гласува военно-техническа помощ за
Коментари Харесай

Парламентът нарушава конституцията заради Украйна

Труд

Народното събрание ще наруши конституцията, в случай че гласоподава военно-техническа помощ за Украйна, предизвестиха адвокати. В главния закон на страната е записано, че Народно събрание позволява изпращането и потреблението на български въоръжени сили отвън страната, както и пребиваването на непознати войски на територията на страната или прекосяването им през нея (чл.84 ал.11). За оръжие, бойна техника и други типове въоръжение отговорност носи Министерският съвет (МС).

Темата за военно-техническа помощ за Украйна внесе ужас в обединението – Българска социалистическа партия заплаши, че ще я напусне, в случай че се вземе решение за пращане на оръжие. Демократична България оповестиха ще ще създадат същото, в случай че не бъде взето такова решение. За през днешния ден е плануван съвет на обединението, на който ще се търси консенсус по тематиката за помощта. Шефът на ПГ на Българска социалистическа партия Георги Свиленски съобщи пред “Труд ”, че позицията им остава непроменена.

В деловодството на Народното събрание са импортирани три разновидността за решения. “Продължаваме смяната ” оферират да се даде мандат на Министерски съвет за оказване на “хуманитарна, финансова и техническа помощ на Украйна ”. От Демократична България залагат на военно-техническа помощ и показват, че парите за нея ще бъдат взети от държавния бюджет и от фондове на Европейски Съюз и НАТО. От ГЕРБ упорстват “правителството да даде военна и техническа помощ за Украйна, без да се засягат съществени отбранителни платформи и въоръжения ”.

Ние от “Продължаваме смяната ” ще гласуваме за даване на военно-техническа помощ на Украйна. Това е тежко политическо решение, което се постанова да вземем. Тава разяснява пред публицисти в местността “Оборище ” ръководителят на Народното събрание Никола Минчев.

Депутати от ръководещата коалиция разясниха пред “Труд ”, че са научили за квалифициран сюжет, при който да няма диспути в зала. Това обаче надали ще се случи поради доста въпроси, които съпътстват плановете. “Не е ясно нито какво ще даваме, нито от кое място ще се вземат парите за тази помощ. Просто ще разпишем един празен чек на Министерски съвет. Не се вършат по този начин нещата ”, обявиха пред “Труд ” народни представители. Според тях на никое място няма формулировка за военно-техническа помощ.

Депутати припомниха, че по конституция пълномощията им във военната област се изчерпват с гласоподаване за изпращане на въоръжени сили. И обясниха, че съгласно закона за защитата под въоръжени сили се схваща и военната техника и съоръжение. Затова в пленарна зала се чака да бъдат поискани пояснения от вносителите на кой закон се базират в предложенията си.

Проф. Пламен Киров: Депутатите ще работят като проведена незаконна група
  Пламен Киров
Вносителите от Политическа партия се базират на текст от конституцията (чл.86, ал.1), че Народното събрание приема решения.

В чл.105 на конституцията се споделя, че Министерският съвет управлява и реализира вътрешната и външната политика на страната, в сходство с Конституцията и законите, а не с решенията на Народно събрание. Защото решенията нямат нормативен темперамент. Военно-техническа помощ значи всичко – и военна, и техническа помощ, и жива мощ. Играят си с огъня.

Министерски съвет обезпечава публичния ред и националната сигурност. И реализира общо управление на държавната администрация и въоръжените сили. Той управлява осъществяването на държавния бюджет, само че както е гласуван от Народното събрание. Той не може да промени държавния бюджет. Той не може да каже дайте 3 милиарда лева за военна помощ за Украйна.

Министерски съвет провежда и стопанисването на държавното имущество, което значи и военната техника на нашите въоръжени сили.

И в случай че те кажат от поделението Х вземете танкове и ги изпратете, Министерски съвет вършат акт на предписание. Военното имущество е държавно имущество, тъй като единствено страната има въоръжени сили. Министерски съвет като желае, дано да поеме тази отговорност. И като нямат имунитет прокуратурата може да ги попита какво вършат – за какво нецелево изразходват държавен бюджет.

Второ, разпореждат се с военно имущество, което поврежда отбранителната дарба на Р България – Глава първа на Наказателен кодекс.

Но това ще го създадат, в случай че Министерски съвет гласоподава. А депутатите по чл.69 не носят отговорност за гласуванията си. Като одобряват решение, то става наложително. В случая парламентарните групи, които ще поддържат такова решение работят, като проведена незаконна група – позволяват нецелево да се разходват пари от бюджета и компрометират сигурността.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР