Трийсет и осем души загинаха при израелски удари по северния

...
Трийсет и осем души загинаха при израелски удари по северния
Коментари Харесай

Десетки загинаха при израелски удари в Сирия, съобщават източници от областта на сигурността

Трийсет и осем души починаха при израелски удари по северния сирийски град Алепо в ранните часове на днешния ден, в това число петима бойци на ливанското шиитско придвижване " Хизбула ", оповестиха пред Ройтерс два източника от региона на сигурността. Информацията съобщи Българска телеграфна агенция.

По-рано сирийското Министерство на защитата съобщи, че неизяснен брой мирни жители и военни са били убити, откакто Израел и екстремистки групировки са атакували Алепо.
Израелските въздушни удари са нанесени по няколко региона в покрайнините на града към 01:45 ч. тази нощ локално време (22:45 ч. по Гринуич), уточни ведомството.

Те са съвпаднали с набези с дронове, осъществени откъм Идлиб и селските региони западно от Алепо. За тези офанзиви беше посочено, че са били подхванати от " терористични организации " против мирното население в Алепо и покрайнините му.
Министерството не посочи какъв е броят на починалите, нито дали жертвите са породени от израелските въздушни удари или от нападенията на екстремистките групировки.

" Агресията докара до мъченичеството и раняването на редица жители и военнослужещи и аргументи материални вреди на обществена и частна благосъстоятелност ", се споделя в известието.
Израелската войска отхвърли да разяснява.
След нападението на " Хамас " от 7 октомври против израелски мирни жители и бойци, Израел ускори ударите си по базите на проиранските групировки на територията на Сирия. При някои интервенции цел ставаха и позиции на сирийската противовъздушна защита и войска.
Израел от години прави сходни акции в Сирия, където въздействието на Техеран се ускори, откакто Ислямската република стартира да поддържа президента Башар Асад в гражданската война, избухнала през 2011 година
Бойци от съюзнически на Иран групировки като Хизбула в този момент са се укрепили в обширни региони от Източна, Южна и Северозападна Сирия, а също и в някои покрайнини на столицата.
Израел и Хизбула си разменят огън по израелско-ливанската граница, откогато избухна войната в Газа; това е и най-голямото изостряне на напрежението сред тях от едномесечния спор, който водиха между тях през 2006 година

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР