Трийсет години след протестите на площад Тянанмън икономиката на Китай

...
Трийсет години след протестите на площад Тянанмън икономиката на Китай
Коментари Харесай

Китай, 30 години след Тянанмън - просперитет и репресии

Трийсет години след митингите на площад " Тянанмън " стопанската система на Китай се е извисила в международните рейтинги, само че политическото подтисничество в страната е по-сурово, в сравнение с биха очаквали мнозина, следили тези събития.

Стотици хиляди мюсюлмани са държани в превъзпитателни лагери без обвинявания, студентски деятели са подложени на непрекъснат тормоз, а дисидентски водачи са затворени или просто изчезнали.

Религиозните групи се сблъскват с още по-голям напън, а мрежа за всеобщо следене поддържа система, която мнозина дефинират като тоталитарна. Това е надалеч от очакванията на идеалистично настроените студенти стачкуващи и е равнище на надзор, което доста надвишава това, което мнозина са си представяли, че е допустимо, даже след кървавото смазване на митингите от армията в нощта на 3 против 4 юни 1989 година

Критици споделят, че потушаването на демонстрациите на " Тянанмън ", довело до гибелта на стотици, може би хиляди хора, е насочило комунистическата партия към настоящия й курс на безмилостно подтисничество, мятане в пандиза по бързата процедура и честа приложимост на принуждение против съперниците в името на " опазване на стабилността ".

" Случилото се на 4 юни промени посоката на китайската история ", сподели Чжан Лифан, който през 1989 година е бил откривател в Китайската академия по социология. " Сюжетната линия, че Китай ще стане мощен и естествен, ще се трансформира в постоянна страна посредством развой на политически промени, беше унищожена. "

Китайски чиновници постоянно дават отговор на въпросите за потисничеството, като показват икономическия прогрес, реализиран от Китай. През трите десетилетия след митингите Китай означи напредък, трансформирайки се във втората по величина стопанска система в света, и напредва в редица области - от високоскоростните влакове до изкуствения разсъдък и мобилните връзки от пето потомство.

Военноморският флот на Китай в този момент плава по целия свят, галактическата му стратегия е изпратила шест задачи с екипажи, а неговите големи презгранични инфраструктурни планове уголемяват въздействието му от Найроби до Холандия.

В политически проект обаче страната в никакъв случай не е била по-потисническа. Ограниченията върху свободата на словото се разгръщат оттатък публикуването в обществените медии, а долавянето на даже най-малката демонстрация на непокорство може да докара до съвсем неотложен отговор от управляващите. Огромният уред за вътрешна сигурност работи безнаказано, изтръгнати с насила признания се излъчват по държавната телевизия и се издават присъди по напълно несериозни обвинявания, в това число " предизвикателство на кавги " и " подстрекателство към подривна активност ".

Призивите даже за умерени промени са нападани или просто подценявани. Опит за въвеждане на народна власт на селско равнище преди години се провали, откакто комунистическата партия отхвърли да отстъпи даже най-малък надзор. Съвещателните органи на всички равнища са цялостни с партийни назначения, които гласоподават както им се каже, а националното законодателно заседание е просто дисциплиниран чиновнически уред, който преизбра президента и водач на партията Си Цзинпин предходната година с 2970 на нула гласа.

Си, който е считан за най-могъщия водач на Китай от потомство, се възползва от опцията да промени конституцията и да отстрани рестриктивните мерки върху президентските мандати, трансформирайки се в доживотен президент, в случай че реши. Предполага се, че в партията има голям брой битки за власт, само че продължаващата акция на Си против корупцията и опасността от сурови присъди затвор обуздава неговите съперници.

След смазването на митингите на " Тянанмън " напъните за надзор върху дейностите на партията и корупцията посредством медиите и публичния контрол бяха изгубени, сподели Чжан. Настъпи ерата на новия партиен водач Цзян Цзъмин, при който стопанската система се разрасна, само че също по този начин корупцията необятно се популяризира, вярата в комунизма се изчерпа, а междуличностните връзки се въртяха напълно към персоналната полза, с което всъщност беше комплициран завършек на започнатото от насилствената, радикална културна гражданска война съвсем 20 години преди този момент, сподели той.

" В момента, в който държавното управление подреди на своята войска да стреля по личния му народ, то загуби легитимността си ", сподели тогавашната демонстрантка Ровена Сяоцин Хъ, която е основала курс за " Тянанмън " в Харвард и в този момент е член на Института за модерни проучвания в Принстън.

" Разбира се, властимащите елементарно могат да манипулират историята и да изкривяват нашата памет. Но този тип манипулиране и угнетяване на историята постоянно води до изкривявания от всевъзможен жанр - публични, политически, психически ", сподели Хъ. " Наистина е невероятно да се разбере сегашен Китай, без да бъде разбрана пролетта на 1989 година "

В изявление на районен конгрес по защитата в Сингапур в неделя китайският министър на защитата Вей Фънхъ отбрани отговора на държавното управление към митингите, правейки нормалната връзка с развиването на Китай след 1989 година

" Как може да споделяме, че Китай не се е отнесъл уместно към събитията на " Тянанмън "? Тези събития са завършени, те бяха политическо разтърсване и централното държавно управление взе ограничения за прекъсване на разтърсването, а това е вярна политика ", сподели Вей.

В публицистична публикация през вчерашния ден в британското издание на формалния вестник на комунистическата партия " Хуанцю жибао " се споделяше, че " протестът " през 1989 година е " имунизирал Китай против безредици ", и тогавашните студентски водачи и задгранични политици бяха упрекнати, че употребяват годишнината, с цел да атакуват Китай. В публикацията не се загатваше за суровите дейности на армията, нито за последвалите репресии.

Предвид тази непреклонна публична линия очакванията за преоценка на смазването на митингите от 1989 година наподобяват необикновено далечни, макар че сегашните водачи нямат каквато и да е директна персонална връзка с това решение. Междувременно преразглеждането на този епизод може да подкопае престижа и властта на партията измежду по-младото потомство, което познава само сравнителното благоденствие и не знае нищо или съвсем нищо за събитията през 1989 година

Китай се пробва да сплотява обществото с апели за национализъм и идеалите на комунистическата гражданска война, довела комунистическата партия на власт през 1949 година, само че неговата система от убеждения наподобява куха в сърцевината си.

Ироничен поврат е, че комунистическата партия наподобява в действителност смутена от младежите, които не престават откровено да имат вяра в марксизма в Китай.

Суровите ограничения против членовете на марксисткото студентско сдружение на влиятелния Пекински университет са един от най-крайните образци за несигурността на режима и готовността му да потъпква главните човешки права. Учебното заведение, чийто секретар от комунистическата партия - най-висшият му началник, неотдавна беше сменен от някогашен шеф на пекинското поделение на националната разследваща работа, стоеше безучастно, до момента в който сътрудници на службите за сигурност биеха, тормозеха и принудително отстраняваха студенти, присъединили се в дейностите на клуба, в това число устрема към взаимност с служащите посредством присъединение към тях на поточната линия.

" Мисля, че държавното управление е много разтревожено да не би нова партида студентски деятели да провежда всеобщи демонстрации. Затова то толкоз се безпокои от включването на студенти в митинги ", сподели откривателят на Китай Патрик Пун от " Амнести интернешънъл " в Хонконг.

Разходите на Китай за вътрешна сигурност в този момент надвишават бюджета му за защита и съставляват все по-голямо задължение за финансите в миг, когато има закъснение на стопанската система - от двуцифрени стойности до едвам 6,6 % предходната година, което е най-ниското равнище от три десетилетия. Освен това 20 % от бюджета за защита се изразходва за въоръжената полиция на Китай - силите за вътрешна сигурност.

В деяние са обаче още начинания, като системата за " публичен рейтинг " за всеобщо събиране на данни, при която се следи електронното, икономическото и публичното държание на всеки жител и може да бъде лимитиран достъпът до всичко - от оферти за работа до влакови билети. Въпреки това Китай е много надолу в международните ранглисти за политическа непоклатимост и неявяване на принуждение, нареждайки се през 2017 година зад страни като Шри Ланка, Гърция и Молдова. Броят на митингите, посочени като " всеобщи катастрофи ", възлиза на десетки хиляди годишно.

След като партията е затворила всички канали за проведена съпротива или даже апели за вътрешнопартийна промяна, откривателят Чжан споделя, че вижда единствено два сюжета, при които Китай може да бъде кадърен да " преобърне преценката " за " Тянанмън ". Единият би могъл да е във време на висша икономическа и политическа убеденост, което да предложи опция за " погашение на този исторически дълг ", сподели той. Другият би могъл да е при положение на екзистенциална рецесия, когато режимът да " се хване за сламка ".

Възможността за първия вид към този момент е отминала поради непрекъснатата вътрешна битка за политическо въздействие и упадъка на стопанската система, частично вследствие на комерсиалната война със Съединени американски щати, сподели Чжан. До втория сюжет " още не се е стигнало ".

Въпреки пречките, които е провокирало за китайската политическа промяна, смазването на митингите може да е оказало благотворно влияние върху събития на други места, ускорявайки мирното рухване на Берлинската стена същата година и разпадането на Съветския съюз скоро по-късно, сподели Чжан.

" Следователно въпреки китайският народ да не е спечелил от това, останалата част от света е усетила въздействието ", сподели той.

Кристофър Бодин от Асошиейтед прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР