Трите украински пристанища за износ на зърно отново работят, но

...
Трите украински пристанища за износ на зърно отново работят, но
Коментари Харесай

Подготвят се първите пратки украинско зърно за износ

Трите украински пристанища за експорт на зърно още веднъж работят, само че са нужни спомагателни старания за гарантиране сигурността на конвоите, заяви украинският флот, представен от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6476
В Истанбул беше открит публично взаимният координационен център за надзор върху украинския експорт на зърнени храни през Черно море. Създаването на центъра е част от съглашението, подписано на 22 юни сред Русия и Украйна с посредничеството на Турция и под егидата на Организация на обединените нации.

Центърът, ситуиран във военна академия в Истанбул, ще бъде управителен от петима представители на Русия, Украйна, на Организация на обединените нации и Турция. Сред тях ще има както военни, по този начин и цивилни, уточни турският министър на защитата Хулуси Акар на церемонията по откриването. Според него подготовката и планирането на първите доставки към този момент са в ход.

Около конвоите няма да има никакво военно наличие. Съвместни екипи на центъра ще записват товарите и ще наблюдават морските съдове по интернет и спътник. Корабите ще бъдат инспектирани при товаренето им в украински пристанища и при идването им в турски, посочи страната - хазаин на центъра.

" В случай на потребност от разминиране, планирането ще бъде осъществено и контрактувано от страните по контракта. На този стадий обаче не съществува такава нужда. ", съобщи Хулуси Акар - министър на защитата на Турция.

По-рано Москва показваше опасения от възможна контрабанда на оръжие. Украинската годишна продукция стои блокирана по пристанищата след съветската инвазия през февруари, което провокира недостиг на храни на международните пазари. Блокираните размери се правят оценка на 25 милиона тона. Конвоите ще потеглят от украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южний. Трите пристанища към този момент работят, само че хидрографите би трябвало да дефинират сигурни направления, заяви украинският флот.

" За нас е сериозно значимо да подсигурим световната сигурност на прехраната, тъй че би трябвало да успеем. ", Фред Кени - началник на делегацията на Организация на обединените нации.

Турция изрази безпокойствие след съветския ракетен удар против Одеса в събота сутринта- ден след подписването на контракта за възобновяване на украинския експорт на зърно. Според Москва цели са били украински боен катер и склад с противокорабни ракети Харпун, ситуиран надалеч от зърнения терминал във военния бранш на одеското пристанище. Според Русия нищо в контракта за зърното от 22-ри юли не й не разрешава да продължи да унищожава украинската военна инфраструктура.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР