Tрите сигнала за плагиатство срещу д-р Петър Илиев са допустими.

...
Tрите сигнала за плагиатство срещу д-р Петър Илиев са допустими.
Коментари Харесай

СУ: Сигналите за плагиатство срещу Петър Илиев са допустими, започва проверка - slava.bg

Tрите сигнала за плагиатство против доктор Петър Илиев са възможни. Това е открила инспекцията на зам.-ректора на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ проф. Николай Витанов, оповестиха за „ Лекс “ от висшето учебно заведение.
Проверката на сигналите е осъществена от проф. Витанов, правист от правния отдел на университета и експерт от отдел „ Човешки запаси “.

След като е открита допустимостта им, те са изпратени на Етичната комисия на университета, която ще извърши инспекция всъщност дали Илиев е плагиатствал от доцент Наталия Киселова.

Както „ Лекс “ писа, тя се прави по новите специфични вътрешни правила на СУ.

Сега Етичната комисия ще би трябвало да запознае Илиев със сигналите и доказателствата и да му даде опция да изрази мнението си, да показа спомагателни доказателства или да изиска събирането им. Освен това комисията може да изиска от ректора проф. Анастас Герджиков да разпореди на трима специалисти, които не са в спор на ползи, да дадат мнения. Те би трябвало да са хабилитирани в същата компетентност или в същото професионално направление, т.е. в тази ситуация конституционното право. Тези специалисти проучват детайлно проверяваните изявления и в период до 14 дни от деня, идващ деня на възлагането, дават умозаключение за съществуването или неналичието на плагиатство.

Въз основа на техните изводи пък взема своето решение Етичната комисия.

Както е известно, преди дни в изявлението си пред „ Нова телевизия “ Петър Илиев сложи под подозрение разпоредбите на СУ, защото плануват, че „ установяването на плагиатство не е обвързано със период и не се въздейства от момента на издание на научната творба “. Освен това се усъмни и в обективността на комисията, защото неин зам.-председател е доцент Боряна Мусева – единственият представител на ЮФ, която преди години беше в листите на „ Да, България “.

Илиев съобщи и че сигналите против него са неприемливи, само че през днешния ден СУ възприе друга позиция.
Той е част от катедрата по Конституционноправни въпроси на ЮФ и по думите на доцент Киселова през 2015 година е подарил на всички в нея книгата си, която в този момент ще бъде тествана от Етичната комисия. Киселова твърди, че още тогава е повдигнала въпроса, че в нея има цели пасажи от дисертацията ѝ, само че двамата били приканени да се схванат между тях. Това по този начин и не се случило...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР