Трите най-големи аукционни къщи отчитат продажби за рекордните 15 млрд.

...
Трите най-големи аукционни къщи отчитат продажби за рекордните 15 млрд.
Коментари Харесай

Продажби за рекордните 15 млрд. долара отчитат аукционните къщи

Трите най-големи аукционни къщи регистрират продажби за рекордните 15 милиарда $ през тази година. Основни аргументи за рекордната година са повишението на международното благосъстояние и вълната от млади колекционери, които купуват всичко - от творби на изкуството до редки продукти.

Аукционната къща Christie`s регистрира продажби за 7.1 милиарда $ през 2021 година, което е най-високият резултат за последните 5 години. Конкурентите от Sotheby`s оповестиха продажби за 7.3 милиарда $ за същия интервал, което е най-хубавият резултат за компанията в цялата й 277-годишна история. Аукционната къща Phillips също регистрира добра година с продажби, нарастнали до 1.2 милиарда $, което също е рекордна стойност за компанията, предава CNBC.
Ferrari Enzo стана най-скъпата кола, продадена на търг в интернет
Един от най-впечатляващите модели на Ferrari – Enzo, от който са създадени единствено 400 бройки, стана най-скъпият автомобил, продад...
Прочети повече
" Всяка една категория се показва по-добре от предстоящото ", споделя Гийом Черути, изпълнителен шеф на Christie`s.

Рекордните продажби на аукционните къщи отразяват наклонността за повишение на световното благосъстояние по време на пандемията, защото държавните тласъци, политиката на поддръжка от централните банки, поскъпващите активи и възстановяващото се потребителско търсене сътвориха вълна от ликвидност за заможните купувачи.

Бумът в търговията с криптовалути и онлайн платформите за инвестиция в акции сътвориха ново потомство млади, заможни колекционери, които започнаха да купуват всичко онлайн - от типичен коли до първокласни артикули, виновност, часовници и диаманти.

Най-скъпият продукт, който бе продаден на търг през 2021 година е картината на Пикасо “Femme assise pres d’une fenetre ”, която откри нов притежател против сумата от 103.4 млн. $ на аукцион на Christie’s.

На второ място се подрежда картината на Жан-Мишел Баския " In This Case ", която бе продадена за 93.1 млн. $.
Ръкавиците на Роки и други паметни движимости от филми на Сталоун отиват на търг
Ценни движимости от паметни филми на Силвестър Сталоун ще бъдат продадени на търг, сред които боксовите му ръкавици от " Роки 3 ", които се оч...
Прочети повече
Генератор на растежа - от творбите на изкуството до редките кецове, беше ново потомство колекционери, които в никакъв случай преди този момент не са били клиенти на огромните аукционни къщи. Sothebys`s показват, че 44% от участниците наддаванията през тази година са били нови клиенти на аукционната къща, до момента в който Phillips декларират, че половината от купувачите са вложили в сходни продукти за първи път.

Данните на Christie’s демонстрират, че 35% от купувачите през тази година са били нови колекционери, като 2/3 оттях са взели участие посредством онлайн продажби. Около 1/3 от новите купувачи са били милениали.

Възходът на незаменимите токени (NFT) също способства за растежа в продажбите. Christie’s започва взрива с NFT аукционите през март тази година с продажбата за 69 млн. $ на цифровото произведение на изкуството “Everydays ”, което съставлява колаж от 5000 цифрови изображения, основан от Майк Винкелман, прочут с псевдонима Beeple. Общите NFT продажби доближават 150 млн. долaра. Sotheby’s регистрират NFT продажби за 100 млн. $, като компанията започва Sotheby’s Metaverse през тази година, което съставлява нов канал за продажба на NFT.

Луксозната категория, която включва часовници, бижута, виновност, чанти и други фешън продукти, регистрира огромен скок, както при цените, по този начин и търсенето. Phillips изпраща година, в която 100% от часовниците, препоръчани на аукцион, са били продадени, генерирайки общо 209.3 млн. $.

И Sotheby’s, и Christie’s регистрират продажби на първокласни артикули за над 1 милиарда $, като заможните купувачи са наддавали до цени, надалеч надхвърлящи първичната оценка на стоките.
2 китари на Ван Хален отиват на търг през декември
Две китари, принадлежащи на починалата рок легенда Еди Ван Хален ще бъдат продадени на търг през декември, заяви „ Контактмюзик&rd...
Прочети повече
Sotheby’s показват, че близо 2/3 от първокласните продукти са били продадени за суми надхвърлящи оценката им. Добрите резултати на Christie’s пък бяха подкрепени от продажба на гривни на Мария Антоанета за 8 млн. $, продажба на рядка дамска чанта за 515 000 $ и продажбата на 15-каратов розов елмаз за 29 млн. $.

Големите аукционни къщи печелят и от развиването на пазара на частните продажби, където активите се продават непосредствено на колекционерите без провеждането на търг.

Частните продажби на Christie’s удрят рекордните 1.7 милиарда $, до момента в който Sotheby’s регистрират продажби за 1.3 милиарда $ по този канал.

Заможните колекционери идват от всички точки на света, изключително от Азия. Азиатските купувачи оформят близо 1/3 от продажбите на Christie’s и 46% от наддаванията и поръчките за активи на цена, надхвърляща 5 млн. $, на търговете на Sotheby’s.

„ Има от ден на ден и повече колекционери и голямо количество благосъстояние, създадено през последната година в Азия “, сподели Черути. „ Тези два фактора – новото благосъстояние в Азия, плюс ликвидността и пазарите и криптовалутата – помогнаха извънредно доста. ", прибавя той.

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР