Тристранното споразумение за разминиране на Черно море, сключено през януари

...
Тристранното споразумение за разминиране на Черно море, сключено през януари
Коментари Харесай

Турция все още не е ратифицирала споразумението за разминиране на Черно море

Тристранното съглашение за разминиране на Черно море, подписано през януари сред Турция, Румъния и България, още не е влезнало в действие поради липса на ратификация от страна на Анкара, заяви Българска национална телевизия с позоваване на Франс прес.

Забавянето се дължи на парламентарната почивка по отношение на локалните избори на 31 март, показва турското министерство на защитата. За да влязат в действие интернационалните контракти би трябвало да бъдат гласувани в турския парламент, като се изключи избрани механически или стопански съглашения, които могат да бъдат утвърдени директно от президента. Засега съглашението за разминиране на Черно море, подписано в Истанбул на 11 януари, не е утвърдено от президента Ердоган, нито е утвърдено от турския парламент.

Целта на Турция, България и Румъния е да защитят интернационалния трафик в Черно море и личните си крайбрежия против дрейфащи морски мини идващи от акваторията на Украйна или Русия. Основна роля в самодейността е планувана за военноморския флот на Турция.

Споразумението би трябвало да подсигурява сигурното прекосяване на украинския експорт на зърно край крайбрежията на Румъния и България. Коридорът е опция на маршрута, отхвърлен от Русия през лятото на 2023 година, отбелязва Франс прес.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР