Тристранната среща на върха между лидерите на Русия, Иран и

...
Тристранната среща на върха между лидерите на Русия, Иран и
Коментари Харесай

В Анкара започна тристранната среща на върха за Сирия

Тристранната среща на върха сред водачите на Русия, Иран и Турция - страните гаранти по астанинския развой за Сирия - стартира в Анкара с тричасово забавяне от в началото оповестения час, съобщи Франс прес.

Това е петата среща на върха по въпроса от 2017 година насам сред турския президент Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна поддържа сирийската съпротива, съветския президент Владимир Путин и иранския президент Хасан Рохани, чиито страни поддържат режима в Дамаск.

"Можем да вземем решение за съответни ограничения, с цел да изгасим пожара в Сирия ", сподели Ердоган при разкриване на срещата на върха. "Запазването на вярата за допустимо политическо решение на рецесията в Сирия е нещо, което зависи от нашите старания ", добави той.

Ердоган сподели, че Турция, Русия и Иран би трябвало да поемат повече отговорност, с цел да открият мир в Сирия, добавя Ройтерс.

Путин от своя страна акцентира потребността от продължение на безкомпромисната война против терористите в Сирия, визирайки въоръжените групи, доминирани от джихадистите, контролиращи Идлиб, които постоянно са цел на бомбардировките на сирийския режим и на Москва, съобщи Франс прес.

"Зоната за деескалация не би трябвало да служи за терен за въоръжени провокации ", добави той. "Трябва да вземем спомагателни ограничения, с цел да разгромим напълно терористичната опасност, идваща от зоната на Идлиб ", акцентира Путин.
Той сподели, че е неприемливо Сирия да бъде разделяна на зони на въздействие, съобщи ТАСС.

Путин изрази убеденост, че тристранната среща ще послужи за дефинитивно споразумяване на сирийската рецесия. Той изрази убеденост и, че днешната среща ще способства за подсилване на суверенитета на Сирия, на нейното единение и на териториалната й цялости, както и, че ще има принос и за гарантиране на стабилността в Близкия изток като цяло.

Руският президент съобщи още, че работата по възобновяване на Сирия не би трябвало да бъде политизирана. Путин сподели, че се надява, че интернационалната общественост, изключително Организация на обединените нации и съответните й организации интензивно ще се включат в оказване на филантропично подпомагане на Сирия, както и че ще оказват още по-важно подпомагане за възобновяване на на инфраструктурата, учебните заведения, лечебните заведения, електро и водопреносната мрежи на страната, които са разрушени от войната. Путин съобщи, че тази поддръжка би трябвало да бъде предоставена на всички сирийци, без каквато и да е политизация, дискриминация и предварителни условия.

Руският президент заяви още, че съставът на Конституционната комисия на Сирия е изцяло направен.
Иранският водач пък посочи потребността от слагане на основа за завръщането на сигурността в Сирия и посочи, че дипломацията, а не борбата, ще обезпечат мира в тази страна.

Рохани изрази вяра, че съдействието сред Иран, Русия и Турция ще може да помогне за разрешаването на рецесията в Сирия, както и на всички останали районни рецесии, добавя ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР