Триптаните - често предписван клас лекарства срещу мигрена, могат да

...
Триптаните - често предписван клас лекарства срещу мигрена, могат да
Коментари Харесай

Лекарство срещу мигрена помага за отслабване

Триптаните - постоянно предписван клас медикаменти против мигрена, могат да бъдат потребни и при лекуване на затлъстяване. Доказателство за това са потърсили учени от UT Southwestern в ново проучване. В изследвания върху затлъстели мишки дневната доза триптан кара животните да ядат по-малко и да губят тегло в продължение на един месец, оповестява екипът учени в Journal of Experimental Medicine. В множеството лекувания на затлъстяването се концентрират върху питателните привички и физическата интензивност.
„ Показахме, че има действителен капацитет за пренасочване на тези медикаменти, за които към този момент е известно, че са безвредни, за угнетяване на апетита и загуба на тегло “, споделя ръководителят на проучването Чен Лиу, доцент по вътрешна медицина и неврология и откривател в Института за мозъка.
Учените от дълго време знаят, че серотонинът - химически делегат, намиращ се в мозъка и тялото, играе основна роля за апетита. Съществуват 15 разнообразни серотонинови рецептори – молекули, които усещат серотонина и алармират на клетките да трансформират държанието си.
Изследователите работят, с цел да схванат ролята на всеки серотонинов рецептор в апетита. По-рано имаше медикаменти, ориентирани към избрани самостоятелни рецептори, които са изтеглени от пазара заради странични резултати.
Триптаните се употребяват за лекуване на остри мигрени и клъстерни главоболия. Те работят като се насочват към рецептора на серотонин 1B (Htr1b), който по-рано не е бил добре изследван в подтекста на апетита и загубата на тегло.
За новото изследване откривателите са тествали 6 триптана при затлъстели мишки, които са били на диета с високо наличие на мазнини в продължение на 7 седмици.
Мишките, хранени с две от тези медикаменти, яли почти същото количество, само че лабораторните животни, приемали останалите четири, яли по-малко. След 24 дни мишките, на които е давано от лекарството фроватриптан, са изгубили приблизително 3,6% от телесното си тегло, до момента в който тези, на които не е даван триптан, са наддали приблизително с 5,1%.
„ Тези медикаменти, и по-специално едно, могат да понижат телесното тегло и да подобрят метаболизма на глюкозата за по-малко от месец, което е много впечатляващо “, споделя доктор Лиу.
Тъй като триптаните нормално се предписват за краткотрайна приложимост по време на мигрена, доктор Лиу позволява, че пациентите не биха забелязали дълготрайните въздействия върху апетита и тежестта.
За да дефинират тъкмо по какъв начин фроватриптанът въздейства върху приема на храна и тежестта, откривателите са основали мишки, на които им липсва Htr1b или Htr2c - серотониновият рецептор, ориентиран към фен-фен и лоркасерин.
При мишки без Htr1b frovatriptan към този момент не може да понижи апетита или да аргументи загуба на тегло, до момента в който изрязването на Htr2c няма резултат. Това удостовери, че лекарството работи, като се насочва към рецептора на серотонин 1B.
„ Това изобретение може да бъде значимо за създаването на медикаменти. Ние освен хвърлихме светлина върху капацитета за пренасочване на съществуващите триптани, само че и обърнахме внимание на Htr1b като претендент за лекуване на затлъстяване и контролиране на приема на храна “, счита доктор Лиу.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР