Тринадесет учени от Софийския университет Св. Климент Охридски са сред

...
Тринадесет учени от Софийския университет Св. Климент Охридски са сред
Коментари Харесай

13 учени от СУ са сред първите два процента на най-добрите в света

Тринадесет учени от Софийския университет " Св. Климент Охридски " са измежду първите два % на най-хубавите учени в света. Това демонстрира класацията на Станфордския университет за 2021 година, за която в сряда заяви пресцентърът на висшето учебно заведение.

Класацията групира всички откриватели в 22 научни области и 176 подобласти. Тя е формирана въз основа на сложен разбор, който обгръща информация за брой цитирания, H-индекс, поправен в съавторство Hm-индекс, цитати на публикации при разнообразни позиции на авторство и други.

В класацията попадат имената на 73-ма учени от Софийския университет " Св. Климент Охридски ", от Българската академия на науките и от други български университети. Българските откриватели са от разнообразни области на науката и заемат челно място в класацията на американския университет в състезание с милиони свои сътрудници от целия свят. В класацията на Станфордския университет от 2020 година българските учени бяха 50.

Изявените учени от Софийския университет са: проф. Иван Христов от Физическия факултет (242 място в Оптоелектроника и Фотоника), акад. Николай В. Витанов от Физическия факултет (216 място в Обща физика), проф. Валентин Попов от Физическия факултет (966 място в Приложна физика), чл.-кор. Стойчо Язаджиев от Физическия факултет (1533 място във Физика на ядрото и обикновените частици), проф. Иво Грабчев от Медицинския факултет (1303 място в Органична химия), акад. Николай Денков от Факултета по химия и фармация (727 място в Химическа физика), акад. Петър Кралчевски от Факултета по химия и фармация (1956-2000 г.) (1148 място в Химическа физика), проф. Иван Иванов от Факултета по химия и фармация (1936-2018 г.) (1713 място в Химическа физика), проф. Георги Вайсилов от Факултета по химия и фармация (1902 място в Химическа физика), чл.-кор. Красимир Данов от Факултета по химия и фармация (1915 място в Химическа физика), чл.-кор. Димитър Цалев от Факултета по химия и фармация (1123 място в Аналитична химия), проф. Ирина Караджова от Факултета по химия и фармация (2284 място в Аналитична химия) и доцент Мича Каравастева от Факултета по химия и фармация (366 място в Мини и металургия).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР