Тримата кандидати за конституционни съдии бяха изслушани в Комисията по

...
Тримата кандидати за конституционни съдии бяха изслушани в Комисията по
Коментари Харесай

Радев може да спре новите конституционни съдии, те трябва да подадат по две оставки

Тримата претенденти за конституционни съдии бяха изслушани в Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание. Днес номинациите би трябвало да бъдат гласувани в пленарната зала.

" В пленарната зала двама от тримата номинирани би трябвало да бъдат определени. За тях би трябвало да гласоподават повече от половината от присъстващите при съществуването на кворум. Максималното належащо болшинство в тази ситуация при 240 депутати в зала е 121 гласа. Но те могат да бъдат определени и с по-малко гласове, минималният дължим кворум е 121 народни представители, в този случай повече от половина е 62-ма ", изясни преподавателят по конституционно право доктор Орлин Колев.

Той посочи, че процедурата не свършва с избора на Народно събрание. Избраните всред Десислава Атанасова, Борислав Белазелков и Цвета Рангелова би трябвало да положат клетва в Конституционния съд в наличието на президента, ръководителя на Народно събрание, ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд.

" Ако президентът не участва, не могат да встъпят в служба и процедурата стартира изначало. Явно е, че няма ограничаване в неприсъствието му, само че той не може да се опълчи на действието на държавни органи, както е записано в член 103 от Конституцията, който гласи, че президентът носи отговорност, в случай че наруши Конституцията и може да се стигне до възможен спор за импийчмънт ", съобщи доктор Колев пред Bulgaria ON AIR.
По закон определените за конституционни съдии би трябвало да положат клетва в границите на седмица. През това време те би трябвало да подадат две оставки - като членове на партии и като депутати.

" Като народни представители, с изключение на подаване на оставката, тя би трябвало да бъде и призната от Народно събрание, което не може да се опълчи. За преустановяване на участието в политическа пария е належащо единствено заявление ", добави доктор Орлин Колев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР