Фалшивите избиратели на Републиканската партия, обвинени в Джорджия, се опитват да преместят делото във федералния съд

...
Тримата фалшиви републикански избиратели, обвинени в делото за подривна дейност
Коментари Харесай

Тримата фалшиви републикански избиратели, обвинени в делото за подривна дейност в Джорджия, ще се опитат да убедят федерален съдия в сряда да премести делото им във федералния съд.

Бившият председател на Републиканската партия на Джорджия Дейвид Шафър, сенаторът от щата Джорджия Шон Стил и бившият председател на Републиканската партия на Coffe County Кати Латъм са последните обвиняеми в разрасналото се дело за рекет, които са опитали тази правна маневра. Всички те не се признаха за виновни.

Ако успеят, ще имат по-добри шансове да свалят обвиненията си или поне ще имат по-благоприятни условия на процеса. Но те ще се изправят пред изкачване нагоре. Федералните служители могат да прехвърлят щатски дела във федералния съд, където могат да се позовават на защита на имунитета на държавните служители на САЩ. Но тези фалшиви избиратели на Републиканската партия не бяха федерални служители през 2020 г.

Вместо това те прокарват нова правна теория, че са действали като „условни президентски избиратели“ под ръководството на тогавашния президент Доналд Тръмп и в съответствие с конституцията на САЩ, която уточнява процеса на избирателната колегия. По този начин те по същество са били федерални служители и трябва да бъдат третирани като такива, твърдят техните адвокати.

Американският окръжен съдия Стив Джоунс вече отхвърли искането на началника на кабинета на Тръмп в Белия дом Марк Медоус да премести делото му от щатския във федералния съд. И Джоунс беше скептичен на изслушване в понеделник по същата тема за служителя на Министерството на правосъдието от ерата на Тръмп Джефри Кларк. Джоунс все още не е издал решение по въпроса с Кларк.

Очаква се Тръмп също да се опита да задвижи делото си. Медоус обжалва решението по своя случай, твърдейки, че съдията е „пренебрегнал прецедента“ и е допуснал „множество грешки“.

Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис, която повдигна обвиненията, иска всички тези случаи да останат в щатския съд и казва, че „фалшивите избиратели“ не са действали като федерални служители.

„(Шейфър) се представяше за „президентски избирател“ и въз основа на нищо повече от това преструвка, той настоява за правно признаване на този статут“, пишат прокурорите в скорошна декларация. „Позицията му е еквивалентна на твърдението, че домашно изработена значка може да го превърне в истински маршал на Съединените щати с всички правомощия, предоставени на тази роля.“

Няма индикации, че свидетели ще свидетелстват в сряда, включително триото фалшиви избиратели, които всички се отказаха от правото си да се явят на изслушването в центъра на Атланта.

Те представиха клетвена декларация от професор по право, който специализира в законодателството в областта на несъстоятелността, който твърди, че са действали по „разумен, правилен и законен начин“ след изборите през 2020 г. Шафер подаде клетвена декларация от Брад Карвър, който също беше фалшив избирател на Републиканската партия, но не беше обвинен. От съдията зависи дали да приеме тези клетвени декларации като доказателство.

Тежестта на доказване е върху Шафър, Стил и Латъм да убедят съдията, че заслужават федерална защита, защото са служили като избиратели на загубилия кандидат-президент. Дерек Мюлер, експерт по изборно право, който преподава в Юридическия факултет на Нотр Дам, каза, че вярва, че ще бъде „тежък товар“ техният аргумент да надделее в съда.

„Има обширни прецеденти във Върховния съд, че президентските избиратели не са федерални служители, а просто упражняват федерална функция, нещо, което Конституцията на Съединените щати им дава право да правят“, каза Мюлер.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР