Тримата българи, които бяха задържани в Одрин по обвинение в

...
Тримата българи, които бяха задържани в Одрин по обвинение в
Коментари Харесай

До 14 г. затвор може да получат българите, задържани за трафик на хора в Турция

Тримата българи, които бяха арестувани в Одрин по обвиняване в незаконен трафик на мигранти и съзнателно подкрепяне на незаконна организация, остават в пандиза. Дипломатите ни към този момент са ги посетили.

Микробусът е прихванат от турските служби още от Одрин по сигнал, че в него пътуват шестима души, упрекнати във връзки с ФЕТО.

Микробусът е бил спрян на разклона за село Йеникадън, което се намира на централния път за България, в петкилометровата гранична зона, директно преди Капъ Куле.

Българите са посочени като водачи на групата , а крайната цел на гюленистите била България, споделя ни сътрудник публицист от Одрин.

„ Последните месеци има доста гюленисти, които желаят да стигнат до Гърция или България и част от арестуваните каналджии са българи, освен тези тримата”, съобщи Мурат Саваш.

„ При сегашната обстановка това незнание и липса на контакт с тях може да продължи най-малко 10 дни, а може и повече, това е интервал, през които не може да им бъде обезпечена консулска отбрана, нито да имат контакт със свои родственици, допускам, че и юрист нямат. Това е интервал, който днешната страна Турция е решила, че й е нужен, с цел да пречупи своите противници”, изясни Георги Димов.

„ В момента тече досъдебно следствие, в действителност тези жители, турските жители, дали са свързани с ФЕТО и към този момент това по някакъв метод ще повлияе, несъмнено, и на съмненията по отношение на нашите жители. На този стадий не можем да кажем, че ги упрекват във връзки с ФЕТО, а обвиняването е за трафик на мигранти и умишлено подкрепяне на незаконна организация”, заяви посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

На съд за опит да прекарат през граница членове на ФЕТО към този момент има четирима българи. На един от тях юрист е Гюскюн Молла. Клиентът му е в пандиза в Одрин от февруари, единствено за това, че е прихванат от турските служби в диалози и срещи с хора близки до Гюлен.

„ Тези хора нормално се употребяват или се притеглят в тези закононарушения, те може и да не знаят на кой, обаче има някаква организация”, сподели Гюскюн Молла.

„ Това е бизнес, каналджиите просто изкарват пари от трафика на хора, не се интересуват кого ще трансферират – дали гюленисти или сирийци. Но цената е друга – в случай че за едните прехвърлянето коства 1000 $, то за другите е пет пъти по-скъпо”, изясни журналистът Мурат Саваш.

Разследвенето против тримата българи би трябвало да завърши до 6 месеца.

Най-тежкото обвиняване против тях може да им донесе затвор до 14 години, в случай че бъдат приети за отговорни от съда.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР