Тримата българи, арестувани в Обединеното кралство по подозрение за шпионаж

...
Тримата българи, арестувани в Обединеното кралство по подозрение за шпионаж
Коментари Харесай

Арестуваните за шпионаж в полза на Русия българи са живеели близо до британска военна база

Тримата българи, задържани в Обединеното кралство по съмнение за шпионаж в интерес на Русия, са живеели покрай военната база Нортхолт в Западен Лондон, оповестява английският вестник The Telegraph, представен от организация „ Фокус “.

Орлин Русев, Бизер Джамбазов и 31-годишната му другарка Катрин Иванова бяха арестувани при поредност от акции на английските служби за сигурност, извършени в Лондон и Норфолк. Изданието отбелязва, че хипотетичните членове на съветската шпионска група, задържани от полицията за битка с тероризма, са живели в апартамент на към километър и половина от базата на Кралските военновъздушни сили. По данни на редакцията и тримата са били " свързани “ с парцела в тази част на града в продължение на десетилетие.

Базата се употребява постоянно за полети в чужбина от кралското семейство, а също и от министри и задгранични държавни глави.

Смята се, че арестите са осъществени след дълготрайно следствие на " Скотланд Ярд “. И тримата български жители са задържани в началото по съмнение за осъществени закононарушения по Закона за държавната загадка. По-късно против тях са повдигнати упрекнати в владеене на подправени документи за идентичност, откакто детективите откриха тайник с подправени паспорти. Разследването за шпионаж продължава, а други двама, задържани по същото време, са освободени под гаранция от полицията.
Съсед на българите споделя по какъв начин Джамбазов твърдял, че работи за Интерпол и че се опитал да инсталира голяма сателитна паница в профил на къщата. Други съседи разказват Джамбазов и Иванова като " тихи “ и " незабележими “. Самият той се показва като водач в лечебни заведения, а партньорката му - като лаборант в медицински бизнес в централната част на Лондон.

По-рано The Times заяви, че чиновници на " Скотланд Ярд “ са намерили подправени журналистически карти на научнопопулярните канали Discovery и National Geographic, което допуска, че тримата може да са се представяли за публицисти, до момента в който са събирали сензитивна информация.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР