Тримата астронавти на мисията Шънчжоу-13се върнаха днес на Земята след

...
Тримата астронавти на мисията Шънчжоу-13се върнаха днес на Земята след
Коментари Харесай

Китайски астронавти се върнаха на Земята след рекордно дълъг престой в Космоса

Тримата астронавти на задачата " Шънчжоу-13 " се върнаха през днешния ден на Земята след шест месеца, прекарани на китайската галактическа станция, което е най-дългият престой в космоса, сбъднат от Китай, оповестява Франс прес, базирайки се на държавната Китайска централна телевизия.

Това е нов сполучлив стадий за Пекин в амбициозната му галактическа стратегия, целяща да догони Съединени американски щати, Европа и Русия, отбелязва организацията.

Със 183 дни в космоса екипажът усъвършенства предходния народен връх за престой в космоса, който беше 92 дни и беше подложен през 2021 година по време на предходната задача на " Шънчжоу-13 ".

Екипажът се състоеше от трима армейски водачи: командира Чжай Чжиган (55 г.), сътрудника му Ван Япин (42 г.) и най-младия И Гуанфу (41 г.), за който това беше първи полет в космоса.

Тримата тайконавти се насочиха на галактическа задача на 16 октомври предходната година. Оттогава те извършиха две галактически разходки, организираха поредици от научни опити и приготвиха разширението на бъдещата орбитална станция.

Ван Япин освен е първата жена тайконавт на борда на главния модул " Тянхъ ", само че е и първата, излязла в открит космос. В идната фаза е планувано идващия месец товарен транспортен съд да достави материали и гориво на модула за планувания за юни полет на " Шънчжоу-14 ".

Спускаемата капсула на галактическия транспортен съд " Шънчжоу-13 " с тримата астронавти на борда наред се приземи на площадката за кацане Дунфен в региона Вътрешна Монголия в Северен Китай, показва ТАСС.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР