Трима шефове на районни управления и бивш ръководител на Сектор

...
Трима шефове на районни управления и бивш ръководител на Сектор
Коментари Харесай

Четирима шефове в полицията се грижели за комфорта на Семерджиев, причинил катастрофата на “Черни връх”

Трима шефове на районни ръководства и някогашен началник на Сектор КАТ участват в отчета за следствието за обезпечаването на “полицейски чадър ” над Георги Семерджиев, предизвикал жестоката злополука на бул. “Черни връх ” в София, при която починаха две млади дами. Това съобщи служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в предаването “Денят стартира ” по Българска национална телевизия.

“Повтаря се мантрата, че са зачестили случаите със чиновници на Министерство на вътрешните работи, които вършат едно или друго. Не са зачестили, а зачестиха случаите, в които ги хващат. Това е първата система в България, която откри сили да стартира да се чисти. Не ми е известно следовател или прокурор да е хванат да прави каквото и да е. Министерство на вътрешните работи е първата система, намерила сили да се освободи от хората, които петнят името на системата. До през вчерашния ден тези чиновници не се опитваха да се скрият, а вадеха служебните си карти и минаваха гладко. Сега не смеят да си вадят служебните карти. За да ги няма тях, би трябвало да бъдат хванати, уличени и осъдени ”, отбеляза Демерджиев.

По думите му до 7-10 дни следва промяната на основни фигури в Министерство на вътрешните работи. И добави, че цели структури в системата за запълвани и създавани тъй че да служат на други цели, отвън опазването на реда.

“Няма да сменя хора, които си извършват професионалните отговорности. Не ме интересува кой какви пристрастия има отвън службата. Ако той си извършва отговорностите, не ме интересува на кого симпатизира. Досега е имало доста случаи в които професионализмът е бил подценяван за сметка на политически пристрастия – сменяни са хора, комфортни за политическото управление ”, добави вътрешният министър.

Демерджиев разкритикува остро работата на прокуратурата. Според него от обвиняването се пробват да влияят на чиновниците на Министерство на вътрешните работи посредством досъдебни производства против тях.

“Почти няма върховен чиновник на Министерство на вътрешните работи, който да няма формирано досъдебно произвеждане, което се употребява за напън. Под боязън да не се снабдят с ново, те се преценяват с прокуратурата ”, уточни министър Демерджиев.

Според него срещите на основния прокурор Иван Гешев с поданици на столичния квартал “Факултета ” след случая със починалия таксиметров водач са съдействали само за усилване на напрежението.

Относно изгорелия автомобил, с който беше породена тежката злополука в Шумен, при която беше убита 22-годишна жена, Демерджиев уточни, че от прокуратурата са забранили на Министерство на вътрешните работи да изнасят данни по случая, а след това Министерство на вътрешните работи е упрекнато, че прикрива информация. Според данните от охранителните камери пожарът на автомобила не е зародил след човешка интервенция.

По сходен метод от прокуратурата спрели чиновници на отдел “Вътрешна сигурност ” да арестуват служителите на реда, придружавали автомобилът, който аргументи тежката злополука на “Околовръстното шосе ” в София, с претекста, че ще попречат на следствието, сподели Демерджиев. След случилото се на “Околовръстното шосе ” от Министерство на вътрешните работи възнамеряват още ограничения.

“Ще оборудват всички коли с нужната техника, с цел да не се постанова да употребяваме инцидентни камери в такива случаи, а когато възникне въпрос какво се е случило, да може да се разбере незабавно. ”, сподели той.

Министър Демерджиев съобщи още, че би останал да работи в Министерство на вътрешните работи. Дали е подготвен да работи в постоянен кабинет зависи от състава на партиите и обединенията, които го подкрепят
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР