Трима редактори на водещия унгарски независим новинарски портал Индекс (index.hu)

...
Трима редактори на водещия унгарски независим новинарски портал Индекс (index.hu)
Коментари Харесай

Журналисти от унгарски новинарски сайт масово напускат заради правителствена намеса

Трима редактори на водещия маджарски самостоятелен новинарски портал " Индекс " (index.hu) и към 60 публицисти подадоха оставки през днешния ден поради уволнението на основния редактор на уеб страницата Саболч Дул, което съгласно тях е " открит опит за практикуване на напън ", съобщи Ройтерс.

Журналистите, представляващи близо две трети от работещите в " Индекс ", показаха в изказване, оповестено на уеб страницата, че са решили да изоставен, откакто ръководителят на управителния съвет е отхвърлил настояването им да върне освободения основен редактор на поста.

Уволнението на Дул усили паниката измежду унгарските публицисти, които считат, че държавното управление на министър-председателя Виктор Орбан ускорява офанзивата си против медийните свободи.

" Ние от години споделяме, че съгласно нас има две условия за самостоятелната активност на " Индекс ": не трябва да има външно вмешателство в наличието, оповестено от уеб страницата, или в неговия състав и конструкция ", обявиха публицистите.

" Уволнението му е очевидна интервенция в редакторския състав и ние не можем да преглеждаме това по различен метод, с изключение на като открит опит за практикуване на напън ", споделиха те.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР