Трима пълни отличници на Националното външно оценяване след 7-ми клас.

...
Трима пълни отличници на Националното външно оценяване след 7-ми клас.
Коментари Харесай

Матурите след 7-ми клас: 208 ученици с нула точки на изпита по БЕЛ, 8 пълни шестици

Трима цялостни отличници на Националното външно оценяване след 7-ми клас. Това регистрираха от просветителното министерство. С няколко точки по-ниски  са междинните резултати по български език и литература, само че пък по математика са по-добри от предходната година.

8  са цялостните шестици по БЕЛ. Но и 208 възпитаници с нула точки на изпита. Това е два пъти повече от предходната година.  Колкото до изпита по математика, отличните оценки в този момент са три пъти повече от 2019 година. От Образователното министверство споделят, че междинните оценки по математика за страната остават ниски.

Математиката й е по-силна от българския, само че все пак и по двата предмета на финалния изпит след 7-ми клас Ралица от Варна е изкарала цялостни шестици. Като нея са единствено още две деца в цялата страна.

Не всички обаче са се справили по този начин, както Ралица. Една от дилемите " припъни камък " в изпита по Български език и литература се оказала тази, при която седмикласниците е трябвало да напишат какво внушават стиховете на Ботевата творба " На сбогуване ": " Като брата си ще станат мощно да любят и ненавиждат. " Близо 50% от учениците не са съумели да дадат отговор.

Повечето от седмокласниците са съумели да преразкажат " Задача с доста незнайни на Братя Мормареви ", само че не постоянно текстът им е бил фактологически правилен и обстоен. За огромна част от учениците се оказват труност книжовноезиковите правила, регистрират от просветителното министерство. Не малко от кандидат-гимназистите се затрудняват и при разпознаването на частите на речта и частите на изречението.

„ Резултатите са в резултат на доста работа на учителите, ангажираност на родителите, цялостната просветителната среда, образователните стратегии и метода на преподаване и оценяване. Оценките са сходни с тези от предходната година. Училищата, които по принцип са с по-слаби оценки, са влошили още резултатите си ”, сподели министърът на образованието Красимир Вълчев. 

Въпреки по-високия брой шестици по математика - междинният брой точки за страната остава невисок - малко над 36 при оптимални 100. За кандидат-гимназистите било мъчно и превръщането на десетичната дроб в елементарна. 

Най-високи междинни резултати на дребните матури се отчитат  в София, Смолян и Варна, а на опашката е Монтана по Български език и литература и Силистра по математика. Кандатстването за гимназии стартира от 3 юли и продължава до 7-ми.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР