Трима палестинци и трима евреи станаха жертви на растящото напрежение

...
Трима палестинци и трима евреи станаха жертви на растящото напрежение
Коментари Харесай

Напрежение в Йерусалим заради джамия

Трима палестинци и трима евреи станаха жертви на растящото напрежение в Йерусалим, съобщи организация Асошиейтед прес (The AP). При улични конфликти с израелски военни в Йерусалим и на Западния бряг бяха убити трима палестинци.

Мюсюлмани запалили автомобилни гуми и замеряли с камъни военните, които отвърнали с изстрели, гумени патрони и сълзотворен газ. През нощта палестинец се промъкнал в къща в израелското населено място Халамиш на Западния бряг и умъртвил с нож трима израелци.

Причината за напрежението е решението на израелските управляващи да инсталират железни детектори към джамията „ Ал Акса “.

В знак на митинг локалните мюсюлмани отхвърлиха да влязат в джамията и организираха петъчната молитва по улиците към храма. „ Трябваше да мина три или четири контролни пункта. Твърде мъчно е да стигнеш до това свято място “, споделя мюсюлмански поклоник.

Beautiful: Palestinian Christian prays amidst Palestinian Muslims who were not allowed by Israel to worship at Al-Aqsa Mosque. #جمعة_الاقصى pic.twitter.com/2P2cIvQF9j
— Palestine Info Centr (@palinfoen) July 21, 2017
А Ахмад Тиби, зам.-председател на Кнесета, разяснява: „ Тези железни детектори би трябвало да бъдат отстранени, тъй като това е опит да се покаже, че джамията „ Ал Акса “ се намира под израелски надзор. Източен Йерусалим и „ Ал Акса “ са под израелска окупация “.

Превантивната мярка за сигурност беше наложена, откакто предходната седмица там въоръжени палестинци убиха двама израелски служители на реда.

„ Мерките за сигурност ще продължат. Полицейските сили са подготвени, в случай че е належащо, да реагират на какъвто и да е случай. Имаме специфични патрулни подразделения, под прикритие и гранична полиция и в близките региони “, сподели представителят на израелската полиция Мики Розенфелд.

Terror: this is what Israel does to Palestinian worshippers trying to perform Friday prayer at Al Aqsa Mosque. #جمعة_الاقصى pic.twitter.com/ORbSCn28rD
— Palestine Info Centr (@palinfoen) July 21, 2017
Лидерът на палестинското придвижване „ Хамас “

Исмаил Хания прикани турския президент Реджеп Ердоган и краля на Йордания Абдула II да подхващат ограничения в отбрана на джамията

„ Ал Акса “, защото, по думите му, е належащо Палестина и Йерусалим още веднъж да станат център за араби и мюсюлмани. „ Сегашната борба е поради израелските проекти и решението на израелския кабинет. След него не остава подозрение, че с илюзиите за този зложелател се свърши “, съобщи той.

От своя страна палестинският президент Махмуд Абас разгласи, че замразява всички контакти с израелското държавно управление, до момента в който то не анулира противоречивите ограничения за сигурност.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР