Трима министри отговарят лаконично и уклончиво на въпроси за шумно

...
Трима министри отговарят лаконично и уклончиво на въпроси за шумно
Коментари Харесай

По следите на фурмите: Властта мълчи за дарението от ОАЕ, въпреки шумната реклама

Трима министри дават отговор сбито и уклончиво на въпроси за шумно рекламираното подаяние от ОАЕ, което дойде у нас през април. Стоката бе с тегло 15 тона, а бе упоменато, че в дарението има и нужни медицински консумативи за битка с COVID-19. Оказа се, обаче, че с държавния аероплан у нас са пристигнали към 12 тона фурми - “питателна храна ”, както се изрази икономическият министър Емил Караниколов. Той обаче отхвърля да има нещо общо с дарението от Дубай.
Въпросите са доста. Някои от тях бяха заложени на трима министри от депутатът от Българска социалистическа партия Георги Гьоков. Те се отнасят до конкретиката на бартера, при който България и ОАЕ си размениха артикули. Дарението се случи в средата на месец април, когато с цялостна мощност се разгаряше и абсурдът с предприемача Васил Божков, който и до през днешния ден се намира в Дубай. Бартерът бе показан като голяма помощ в битката против COVID-19 и бе инициирано от компаниите “Градус” и “Интръст”, обвързвана с депутата Делян Пеевски.

Освен към Караниколов, депутатът Гьоков се обръща към Десислава Танева и Деница Сачева. Задава въпросите обстоятелствено, с цел да няма неясности. Дори моли Танева и Караниколов да не се измъкват с обяснението, че договорката е сред частни субекти.

" Доставката е проведена от българското министерство на земеделието, храните и горите ", прецизира категорично депутатът, представен от в. “Сега”.

Отговорите обаче са сбити, а казусът с фурмите от Дубай последователно потъва около другите кавги, в които се замесва властта.

Каква е цената на предоставените от България хранителни артикули, какъв брой костват насрещните фурми и медицински консумативи, каква е реализацията на дарението, има ли скрити сделки към договорката - това гласят главните питания към Танева. Отговорите са къси - в министерството е получено писмо от донорите с готовност да дават на ОАЕ месо и млечни артикули от наши производители. Липсвала информация във ведомството за насрещните артикули.

Караниколов пък не знае цената на насрещните колета, няма и разбиране. Министърът на стопанската система нямал роля при договорката, не разполага и с нейния контракт. Стои въпросът в какво качество е придружавал скъпата пратка до ОАЕ. Полетът, с който е осъществено дарението, бил употребен и за междуправителствена среща при спрените други полети - с това пояснение евентуално той желае да оправдае наличието си. За междуправителственото мероприятие обаче не оповестява детайлности.

Сачева пък е запитана разполага ли с информация за договорката, по какъв начин тъкмо са разпределени фурмите и какъв е резултатът им. В отговора общественият министър не вижда каква съответно е тематиката и общо изяснява, че в интервала 3 април - 11 юни са разпределени 1405 тона храни от първа нужда на над 58 000 лица.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР