Трима мъже с ранен рак на простатата бяха успешно оперирани

...
Трима мъже с ранен рак на простатата бяха успешно оперирани
Коментари Харесай

Наши онколози спасиха трима с рак чрез иновативен метод

Трима мъже с ранен рак на простатата бяха сполучливо оперирани в Клиниката по урология и андрология към УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ посредством използване на нискодозова брахитерапия, която се употребява към този момент рутинно в столичната болница. Методът е новаторски за България и съставлява вътреорганно облъчване на простатата при пациенти с израстък в този орган. Това оповестиха от пресцентъра на ИСУЛ.

Операциите са се състоели на 27 и 28 юли 2022 година и са минали извънредно сполучливо. Първите двама пациенти бяха изписани още в петък, а третият ще се прибере у дома през днешния ден (1.08.2022 г.).

При нискодозовата брахитерапия в простатната жлеза се вкарват дребни зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по избрана формула. Те реализират вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в границите на 6-8 седмици, при което се реализира 96% изцеление. Нискодозовата брахитерапия е безвредна и доста ефикасна опция на оперативното лекуване на рака на простатната жлеза при мъжете. Тя разрешава при тези пациенти да се запази еректилната им функционалност. Помага да се избегне и друго затруднение, което въпреки и рядко (в към 10-15% от случаите) се следи при оперативното лекуване (радикална простатектомия) – неволното изпускане на урина (инконтиненция), което води до доста утежняване качеството на живот.

Пациентите пролежават в болничното заведение единствено 48 часа, след което могат да бъдат изписани за домашно лекуване. Докато сийдовете с йод 125 изотоп действат в простата на пациентите, те са изцяло безвредни за близките, няма никаква заплаха и за другите органи в тялото им. След този интервал зърната, които са биологично съвместими, остават инертни в тъканта на простатната жлеза.

Процедурата се прави от мултицисциплинарен екип, в който се включват: уролог и операционна сестра (извършващи имплантирането на сийдовете), лъчетерапевт и медицински физик (които, съгласно размера и конфигурацията на простатата пресмятат какъв брой зрънца ще са нужни и основават самостоятелния проект за слагането им, с цел да се получи стремежи ефект) и анестезиологичен екип (които е от сериозно значение с изключение на поради обезпечаване на сигурността на пациента под упойка, по този начин и заради характерната потребност от безспорна устойчивост на пациента по време на процедурата, обвързвана с нуждата от точност от порядъка на милиметър)

Нискодозовата брахитерапия е подобаваща за мъже с ранна форма на рак на простатата, който не излиза отвън рамките на капсулата на жлезата, и с ниски стойности на PSA (специфичен туморен маркер за рак на простатата). Нейното приложение може да е и част от мултимодални протоколи за лекуване в композиция с перкутанна лъчетерапия и хормонотерапия при по-напреднали стадии.

Очаква се напълно скоро процедурата да стартира да се реимбурсира от НЗОК и да бъде още по-достъпна за пациентите. В момента пациентите имат разновидността сами да заплатят за сийдовете (зрънцата радиоактивен йод) в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Като периодичност ракът на простатата е на второ място в България след рака на белия дроб при мъжете. Годишно от него се разболяват към 3000 мъже. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, само че не са изключение и по-ранните прояви на заболяването, когато тя протича и по-агресивно. Ракът на простатата е измежду главните аргументи за гибел при мъжете.

Съществува генетична връзка сред рака на простатата и рака на млечната жлеза. Мъже, чийто майки/сестри са били диагностицирани с рак на гърдата са по-склонни да се разболеят от рак на простатата. И надлежно дами, чийто братя/бащи са имали рак на простатата има по-голяма възможност да се разболеят от рак на гърдата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР