Трима критици на властта в Китай са в неизвестност, след

...
Коментари Харесай

Трима критици на властта в Китай изчезнаха мистериозно

Трима критици на властта в Китай са в неопределеност, откакто са разгласили неуместна информация за пандемията от короновируса. За изгубването им съобщил родственик на един от дисидентите. Според неговите показания тримата китайци са в неопределеност от 19 април.
Става дума за Чен Мей, Кай Уей и неговата другарка Танг. За изгубването им е съобщил братът на Чен - Кун. Пред западни осведомителни организации той е изразил съмнение, че тримата са задържани поради рецензии към властта.

Това не е първият сходен случай на принуда по отношение на критици на комунистическата власт. Припомняме, че в обществените мрежи още през декември доктор от Ухан стартира да предизвестява за заплахата от нов ковид. Веднага по-късно бил посетен няколкократно от управляващите. Арестувани са били и публицисти, разрешили си да изразят отрицателно мнение за дейностите на властта против разпространяването на ковид.

Полицията в Пекин е съобщила на фамилиите на Кай Уей и неговата другарка единствено това, че двамата се намират " под домашно наблюдаване ", само че не е прецизирала къде тъкмо. Повдигнато им било обвиняване за " подстрекаване към безредици и провокации ".

Подобна дефиниция китайските управляващи нормално употребяват за кавга с деятели и дисиденти. За сходно " нарушение " законът планува затвор до 5 години.

Чен Кун допуска, че изгубването на тримата е обвързвано с присъединяване на Чен и Кай в самодейност против цензурата в страната, наречена " Терминус 2049 ". Проектът си слага за цел да възвръща блокирани или изтрити от държавната цензура информации и изявления в обществените мрежи, пишат от " Дойче веле ".

Напоследък групата помести в интернет поредност от изявления по отношение на пандемията от ковид в Китай, в това число персонални усещания на хора от град Ухан, който беше най-тежко обиден от болестта. Статиите и информациите на " Терминус 2049 " включват и тематики, които китайското държавно управление не желае да получават публичност. Например - по кое време тъкмо е станало ясно, че новият ковид SARS-CoV-2 се предава от човек на човек.

Групата разгласява и отчета на ръководителката на незабавното поделение в Централната болница на Ухан Ай Фен, която беше една от първите, предизвестили за епидемията. Заради това през януари тя беше мъмрена от управляващите.

Много китайци, а също по този начин и непознати страни упрекват Пекин, че е укрил значими информации за ковид и началото на епидемията от COVID-19.

Изчезването на деятелите от " Терминус 2049 " провокира в Китай вълна от отвращение.

" За какво подстрекаване и какви тъкмо провокации става дума? Дайте доказателства ", написа в Туитър професорката по социология в Пекинския държавен университет Гуо Юхуа.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР