Трима кандидати с твърдолинейна проруска позиция ще се борят за

...
Трима кандидати с твърдолинейна проруска позиция ще се борят за
Коментари Харесай

„Руска тройка“ на македонските президентски избори

Трима претенденти с твърдолинейна проруска позиция ще се борят за поддръжката на македонските жители на президентските избори, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Биляна Ванковска е претендентът на Левицата. Тя е родена на 14 ноември 1959 година Доктор е по политически науки, професор и учител във Философския факултет в Скопския университет и Европейския университет за мир в Шлайнинг, Австрия.

През 2014 година Ванковска беше един от кандидатите на президентските избори в Македония, само че реализира слаб резултат.

В рамките на тазгодишната предизборна акция тя споделя същата позиция с претендента на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова във връзка с двустранния контракт с България. Ванковска се застъпва за анулация на така наречен „ френско предложение “ и подлага на критика изискванията за европейска интеграция на Скопие.

Кандидатът на Левицата желае отменяне на Преспанския контракт с Гърция и Договора за другарство с България. Тя споделя, че посоката, в която страната би трябвало да се движи, е на изток, а точно влизането на Северна Македония в БРИКС.

На 21 април Ванковска съпостави Европейския съюз със спукан балон, а Преспанския контракт дефинира за геноцид.

Кметът на община Карпош Стевчо Якимовски е претендент за президент от партия ГРОМ. Той е някогашен представител на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/.

Якимовски е прочут с опозицията си против Договора за добросъседство с България, отхвърлянето на конституционните промени и топлите му връзки с Белград и Москва. Заедно с Лидера на Демократическата партия на сърбите /ДПС/ в РСМ Иван Стоилкович, посрещат в Белград всеки съветски политик, пристигнал на посещаване, в това число външния министър Сергей Лавров.

На едно от предизборните събития Якимовски съобщи: " Искам да помоля всички, които оферират смяна на Конституцията за включване на българите в нея... Кажете на жителите дали македонците са нация от 1944 година, дали македонският език е правоприемник на българския език и дали Гоце Делчев, Яне Сандански и други са македонци или българи по рождение, както твърди българската историография. “

В изявление за сръбския вестник „ Политика “ политикът сподели:

„ За разлика от България, за Сърбия мога да кажа единствено похвални думи, поради помощта, която получихме по време на коронавирус рецесията, само че и поради разрешаването на дългогодишния спор за автокефалията на Македонската православна черква. “

„ Западняците трансфораха нашата конституция в боксова круша, тъй че я удрят, когато им скимне. Сега това е желанието на българските управляващи. Не е проблем, че българите влизат в македонската конституция. Проблемът е, че българите желаят от нас да признаем, че македонската нация не е съществувала преди 1944 година, че македонският език е български акцент и да кажем, че всички наши революционери са българи по рождение. Никой не загатва, че към този момент сме преглътнали това да не ги назоваваме фашисти “, добави Якивомски.

Стевчо Якимовски беше включен в " черния лист " на Съединени американски щати на 18 март по обвинявания в „ дейности, които подкопават върховенството на закона и вярата на обществото в демократичните институции и обществените процеси. "

Роден е на 27 август 1960 година в село Подържи кон, Крива Паланка. Завършил е икономическа компетентност в Скопския университет, само че работи като публицист и политик. В югославската ера е деятел на македонския комсомол. В интервала октомври 1988 до май 1990 година е помощник към Председателството на Съюза на социалистическата юноша на Югославия в Белград.

От 2000 година до 2003 година е кмет на община Карпош от Либерално-демократическата партия. В съдружните държавни управления през 2004–2006 е министър на стопанската система и министър на труда и обществената политика. Вторият му управнически интервал е от 2009 година до 2017 година Преминава в СДСМ и даже оглавява столичната организация на партията.

През 2013 година на локалните избори Якимовски отхвърля решението на СДСМ за протест и е избран отново за кмет от Сръбската прогресивна партия. В края на същата година учредява ГРОМ и до през днешния ден е нейн ръководител. В интервала 2015-2016 година поддържа тогавашния министър председател Никола Груевски и влиза в коалиция с него до 2017 година

Максим Димитриевски е претендент за държавен глава от партия За Наша Македония (ЗНАМ). Той е политик и държавник, кмет на Куманово – родния му град.

Според него " промени в македонската конституция не са нужни, с цел да не се допусне разпадането на единството на страната ". По думите му смяна в Преговорната рамка не е непостижима цел.

Роден е на 29 ноември 1975. В Куманово приключва главно и приблизително обучение. След това приключва Юридическия факултет на Скопския университет и се занимава с частен бизнес.

Бивш член и дълготраен деятел е на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/. През 2008 година е определен за общински консултант в Куманово, а в интервала 2012-2016 година е ръководител на локалния парламент. За народен представител е определен през 2016 година и е ръководител на комисията за сигурност в македонския парламент. Става кмет на родния си град след победа на локалните избори през 2017 година Създава партия ЗНАМ през 2023 година

На 24 април, сряда, ще се организира първият тур на президентските избори в РСМ. Парламентарните избори ще се проведат на 8 май, дружно с втори тур на президентските./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР