Трима души са заподозрени, че са участвали в шпионска група

...
Трима души са заподозрени, че са участвали в шпионска група
Коментари Харесай

Шпионската диаспора в ДАНС – трима, без арести и без обвинения

Трима души са обвинени, че са взели участие в шпионска група в интерес на Русия, заяви профилираната прокуратура. Двама от тях са чиновници на ДАНС, третият – на министерство, което не е Министерство на вътрешните работи. Засега не се оповестява къде е работил.

Към момента нито един от тримата не е арестуван. Няма и повдигнати обвинявания. Това обобщиха от държавното обвиняване ден.

Не сме чули за Македония

В четвъртък министър председателят " сериозна съветска шпионска диаспора в България ". Той разяснява още, че имало съветски сътрудници, които работели разбирателството ни със Северна Македония е против европейското бъдеще на Западните Балкани.

Ден по-късно обаче шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова отхвърли да се работи по тази линия.

" Такива данни и доказателства по делото няма и не желая да разясня такива изказвания ", сподели тя.

Ще попречим на следствието

Разследващите бяха извънредно сбити с оправданието, че предоставяне на информация ще попречи на делото. Те обясниха, че не могат да кажат в кое ведомство работи третият обвинен, нито пък какъв брой време е работила шпионската мрежа. Маджарова сподели единствено, че информация тримата предавали на разположение, което не е измежду изгонените от България съветски дипломати.

По мотив обвиняванията представителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев съобщи, че все още никой не е притеглен с разпореждане и редно обвиненият да научи за обвиняванията си от прокуратурата, а не от медиите.

" Интересното е, че информацията е излъчена непряко при среща, а посредством специфични механически начини отдалечено, само че повече в конкретика не можем да навлезем ", разяснява Кръстев.

Маджарова даде да се разбере, че обвинявания ще има, само че още се събирали доказателства. Тъй като нито един от тримата не е задържан, обвинените на процедура могат да вървят на работа. Кръстев разяснява, че се чакат ведомствата да ги уволнят дисциплинарно.

Разследването е напълно по разработка на ДАНС. Заподозрените са на приблизително управително равнище, обясниха от прокуратурата.

Не сме желали камерите на Министерски съвет

Специализираната прокуратура не е изисквала да ѝ се пращат записи от охранителните камери на Министерския съвет, сподели още Маджарова.

Ден по-рано се разбра, че са държавното обвиняване е изискало записите за интервала 23 февруари - 23 март. Петков дефинира дейностите им като безсрамие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР