Трима читалищни деятели бяха удостоени със званието „Почетен член на

...
Трима читалищни деятели бяха удостоени със званието „Почетен член на
Коментари Харесай

Трима читалищни деятели станаха почетни членове на НЧ „Просвета 1925“ - Мездра

Трима читалищни деятели бяха удостоени със званието „ Почетен член на НЧ „ Просвета 1925 “ - Мездра “. Решението бе взето на годишното отчетно заседание на мездренското читалище. Високото отличие получиха един от създателите и първи ръководител на културно-просветното средище Стоян Чорбанов (1865-1945) - посмъртно, за неговите изключителни заслуги за развиването на читалищната активност в община Мездра и по отношение на 95-годишнината от основаването на Читалище „ Просвета “; първият хореограф на танцовия състав Теменужка Тинчева (р. 1932 г.) - за нейните особени заслуги за развиването на читалищната самоинициатива в общината, и дългогодишният секретар на читалището Елза Митова (р. 1949 г.) - за нейния повсеместен принос за развиването на читалищната активност в общината и във връзка 70-годишния й празник.
Отчет за активността на читалището през 2019 година изнесе Валентин Вълчев, ръководител на Читалищното настоятелство. В него той очерта главните моменти в библиотечната активност, както и най-важните изяви и триумфи на интернационално, национално и районно равнище на 8-те самодейни и художествено-творчески колективи, които развиват сега активност към читалището: Представителен танцов отбор, Детски фолклорен отбор „ Мездренче”, Женски национален хор, Вокална група за остарели градски песни „ Мездрея”, Танцова групировка “Keep It Real”, Литературен клуб „ Христо Ботев”, Краеведско сдружение и Експериментален спектакъл.
„ Един доклад съдържа обстоятелства и числа, тъй като се стараем обективно да отразим активността на всички колективи и звена, акцентира Вълчев. Но колкото и да е просторен, надали би могъл да обхване напъните, положени за всички триумфи на читалищните колективи. Той не може да отрази напълно проблемите и компликациите, с които се сблъскват всички те в своята целогодишна подготовка.
От името на Настоятелството ви благодаря за поддръжката и дано дружно да продължим да попълняме читалищната история с влиятелните си участия, триумфи и завоювани нови върхове. Бъдете здрави! “
Общото заседание одобри доклада за активността на Читалище „ Просвета” през м. година, отчета на Проверителната комисия и Основни насоки за развиване на читалището през тази година.
Приет бе и Бюджет 2020, в който са заложени доходи в размер на 156 193 лева 000 лева В това число 141 693 лева държавна дотация, 5 хиляди лева допълваща дотация от Община Мездра, 6 500 лева от такси и членски импорт и 3 хиляди лева от спонсорство, дарения и концертна активност.
В разходната част на бюджета за тази година са планувани малко над 120 хиляди лева за заплати, осигуровки и възнаграждения на читалищните служащи и ръководители на съставите, към 18 хиляди лева за прехрана на самодейните колективи и 3 100 лева за закупуване на нови книги, абонамент и библиотечна активност.
95-годишнината от основаването на НЧ „ Просвета 1925 “ - Мездра ще бъде маркирана публично с юбилеен концерт на 31 октомври 2020 година
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР