Трима бивши служители на прочутата в цял свят швейцарска банка

...
Трима бивши служители на прочутата в цял свят швейцарска банка
Коментари Харесай

Българска банкерка - една от обвинени в САЩ за измама за 2 млрд. долара

Трима някогашни чиновници на фамозната в целия свят швейцарска банка Credit Suisse са упрекнати в присъединяване в лъжлива скица, коствала 2 милиарда $ на една от най-бедните страни в света – Мозамбик. Сред упрекнатите е и българка – Даниела Събева, някогашен вицепрезидент на интернационалното финансово звено на швейцарската банка, оповестяват редица международни медии, отпред с имена като The Washington Post, BBC и Bloomberg.
Обвинението против Събева и съучастниците ѝ (Андрю Пиърс и Сурджан Сингх) е повдигнато в Съединени американски щати – във федерален съд в Бруклин (делото е U.S. v. Boustani, 18-cr-681). И тримата са арестувани в Лондон, като Съединени американски щати желаят да ги екстрадират, само че сега всички са пуснати под гаранция. Освен тях има още двама задържани, в това число някогашен финансов министър на Мозамбик – Мануел Чанг. Арестът на Чанг е станал в Южна Африка на 29 декември и той сигурно ще бъде екстрадиран в Съединени американски щати. Другият задържан е „ вложител “ - Жан Бустани.
Каква е схемата – държавни предприятия в Мозамбик изтеглят заеми за 2 милиарда $ от задгранични вложители за разработка на планове в региона на морското дело и за брегова защита против пирати, като концепцията за вложения била „ подсладена “ с заричане съответните вложители, прояващи интерес, да получат опция да създават газови залежи на територията на Мозамбик. В цялата скица обаче са раздадени подкупи за 200 млн. $, а също така от МВФ е крито какъв брой огромни са били взетите заеми. В обвинителния акт се показва, че „ конспираторите “ опитвали да лъжат както вложителите, по този начин и да точат пари посредством комплицирани схеми с държавни активи на Мозамбик. Освен това, по един от заемите някогашните банкери премахнали изискването той да бъде гарантиран с държавни активи.
Пример за облагодетелстване от подкупи е холдинговата компания Printinvest Group. Там връзката е Жан Бустани. Инвеститорът се съгласил да заплати общо 62 млн. $ подкупи през декември 2011 година – 50 млн. $ за хора от държавното управление на Мозамбик „ за съвещания “ и 12 млн. $ за хора от самия Printinvest – с цел да завишат цените на съоръжение за един от „ морските планове “, като през 2013 година Събева и Пиърс напущат Credit Suisse и отиват да работят за Printinvest.
В последна сметка измамата лъсва, когато основаните държавни компании за работа по плановете не съумяват да върнат заеми при падеж. Мозамбик емитира облигации, с цел да покрие недостига, само че това мигновено разсънва съмнението на вложителите, които не са в схемата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР