Трима български творци, сред които и родената в Пловдив илюстраторка

...
Трима български творци, сред които и родената в Пловдив илюстраторка
Коментари Харесай

Пловдивчанка e номирирана за мемориалната награда “Астрид Линдгрен“

Трима български създатели, измежду които и родената в Пловдив илюстраторка Стела Драйс, която живее и твори в Германия, са измежду номинираните за Мемориалната премия „ Астрид Линдгрен “. Заедно с нея са отличени са писателката Юлия Спиридонова и илюстраторът Ясен Гюзелев, заяви Българска телеграфна агенция.
Прочетете още
Сънародниците ни влизат в състезание за премията с общо 251 имена от 64 страни. Сред номинираните са някои от най-изтъкнатите създатели в литературата за деца и младежи в света. Лауреатът на премията „ Астрид Линдгрен “ ще бъде разгласен през март 2023 година

Юлия Спиридонова е родена  през 1972 година в фамилията на художници в София. Работи като сценарист и публицист на свободна процедура. Автор е на няколко куклени поредици за „ Лека нощ, деца “ и на седмичното тийн предаване на Българска национална телевизия „ Здравей “. Сред издадените й книги са „ Гугулетата “ (1999), „ Приказки за гугулета “ (2000), „ Приключения с Джиго “ (2003), „ Любими попътечо “ (2007), „ Тина и половина “ (2009) и други

Ясен Гюзелев е приет за един от най-хубавите илюстратори в света. Той сътрудничи с издателства като немските " J. F. Schreiber " и " Aufbau-Verlag ", канадското " Simply read books ", британското " Walker books ", тайванското " Grimm Press ". След завършването на Националната художествена академия в София, Гюзелев отпътува за Италия и работи там в продължение на няколко години. В интервала 1990-1993 година илюстрира книги и работи за списания в Милано, Торино и Флоренция. Големият му пробив идва с " Алиса в Страната на чудесата " от Луис Карол. Канадското издание печели сребърен орден от Американското общество на илюстраторите и Гран При за оформление на корица от Американския институт за графично изкуство. Сред по-важните му оценките са диплом от " Златния молив на Белград " през 2001 година и Independent publisher book award в Съединени американски щати през 2002 г. 

Стела Драйс е родена през 1972 година в Пловдив. От 1995 година живее в Германия. Учила е фешън дизайн в Хамбург. Днес тя живее като илюстратор на свободна процедура в Хайделберг. За своята работа Стела Драйс е отличена с неведнъж. Получава премията за обява на град Хаселт, Тройсдорфската премията за илюстрирана книга и златната плоча на биеналето на илюстрациите в Братислава. Тя демонстрира своите илюстрации на интернационалните изложения. Нейни произведения бяха показани в пловдивската изложба " Лабиринт ".

Наградата в памет на Астрид Линдгрен е учредена през 2002 година от шведското държавно управление след гибелта на детската писателка. Журито се състои от дванадесет души - писатели, литературоведи, художници, критици и библиотекари и се дефинира от Шведския съвет по просвета. Семейство Линдгрен е показано от правнука на писателката Юхан Палмберг. Мемориалната премия се присъжда годишно на създател или организация за извънреден принос към литературата за деца и юноши. Паричната награда е пет милиона шведски крони. Администрира се от Шведския съвет по изкуствата. Целта е да се притегли вниманието на света към детско-юношеската литература и правата на децата.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР