Трима български граждани са задържани във Великобритания по подозрение за

...
Трима български граждани са задържани във Великобритания по подозрение за
Коментари Харесай

Трима българи обвинени за шпионаж в полза на Русия във Великобритания

Трима български жители са арестувани във Англия по съмнение за шпионаж в интерес на Русия. Те са задържани още през февруари месец в границите на по-голямо следствие.

И на тримата българи са повдигнати обвинявания, според Закона за държавните секрети. Расдледването се води от звеното за битка с тероризма на полицията на Лондон, което дава отговор за битката с шпионажа на национално равнище.

Те са упрекнати и за владение на документи за идентичност, които са възнамерявали да употребяват непозволено, знаейки че са подправени.

Става въпрос за паспорти, персонални карти и други документи за Англия, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Според BBC - това са Орлин Русев на 45 година, от Грейт Ярмут, Норфолк, Бисер Джамбазов на 41 година, от Хароу, северозападен Лондон и Катрин Иванова на 31 година, живееща на същия адрес в Хароу.

Тримата са живеели от години в Обединеното кралство, като са се занимавали с разнообразни специалности и са обитавали разнообразни адреси, най-често в покрайнините на градовете.

Орлин Русев има история на бизнес покупко-продажби в Русия. Той се реалокира в Обединеното кралство през 2009 година и работи три години в региона на финансовите услуги.

Според неговият онлайн профил в обществената мрежа LinkedIn по-късно е имал бизнес, занимаващ се със сигнално разузнаване, което включва прихващане на връзки или електронни сигнали.

Русев, чийто финален адрес е крайбрежна къща за посетители в Грейт Ярмут, твърди, че в миналото е бил консултант в българското министерство на енергетиката.

Другите двама арестувани българи - Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са двойка и са живеели на един адрес. Във Англия живеят от към 10 години.

Твърди се също, че Бисер и Катрин са управлявали социална организация, предоставяща услуги на българите, в това число запознаването им с изтъквам " културата и нормите на английското общество ".

Според български държавни документи онлайн те са работили и за изборни комисии в Лондон по време на последните избори.

Тримата обвинени би трябвало да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР