Трима българи са получили втори шанс за живот след 22-та

...
Коментари Харесай

След донорска ситуация: Трима българи са получили втори шанс за живот

Трима българи са получили втори късмет за живот след 22-та донорска обстановка на 2023 година. Тя е била осъществена от медицински екип на УМБАЛ „ Св. Анна “ в София , с координатори доцент доктор Мария Костадинова и доктор Симеон Кузманов .

До обстановката се е стигнало, откакто на 31 декември вечерта роднините на изпаднала в мозъчна гибел 35-годишна жена са взели благородното решение да дарят органите й и да дадат живот на други изцяло непознати хора. Благодарение на хуманното им решение на 2 януари медицински екип на УМБАЛ „ Св. Екатерина “ са трансплантирали сърце на 37-годишен мъж , а медиците в УМБАЛ „ Лозенец “ са трансплантирали бъбреци на две дами – надлежно на 68 и 56 години .

Реципиентите са в устойчиво положение и остават под лекарско наблюдаване в Реанимациите на лечебните заведения. Другите органи не са били подобаващи за трансплантация.

Здравното министерство и ИА „ Медицински контрол “ сервират откровени съболезнования към околните на дамата и показват признателност и почитание за взетото в тежък за тях миг благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изричат и към екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР