Трима бъдещи корабни инженери и първокурсничка по навигация от Висшето

...
Трима бъдещи корабни инженери и първокурсничка по навигация от Висшето
Коментари Харесай

Бъдещи корабни инженери проектираха летище за космолети

Трима бъдещи корабни инженери и първокурсничка по навигация от Висшето военноморско учебно заведение “Никола Вапцаров ” (ВВМУ) във Варна класираха страната ни за първи път на край на влиятелен студентски конкурс на Европейската галактическа организация (ЕКА). В него вземат участие представители на най-елитните университети в Европа, които показват визията си за бъдещето на човечеството в Космоса. В края на предходната година дебютантите от ВВМУ се присъединили в конкуренцията с план за летище за космолети – летателните апарати на бъдещето, които ще возят туристи в Космоса.
 15-3  15-1  15-2
“Тази промишленост е една от най-бързо разрастващите се. Към нея има голям интерес, макар че цените за едно такова пътешестване към момента също са галактически. Много водещи компании работят по основаването на космолети, а ние взехме решение да създадем летище за тях ”, изясни Светослав Георгиев, третокурсник в специалността “Корабни машини и механизми ” и участник в звездния план.

Бъдещ корабен монтьор втори курс е и сътрудника му Георги Вангелов, а третият инженер – Георги Бойчев, учи “Електрообзавеждане на кораба ”. Тримата са създали техническия план, а колежката им Елена Христова, която учи за морски капитан, се заела да го структурира и показа на наличен език за представянето в Брюксел при започване на май. Там са позволени 29 финалисти от явилите се в началото 60 академични тима от 25 страни. Екипите имали избор да работят по едно от 11 авансово оповестени от ЕКА посоки. “Избрахме да създадем спейспорт и успяхме да го конструираме по този начин, че няма аналог по размер на летателните апарати, които може да обслужва по едно и също време ”, разясни Светослав. Студентите се заели със задачата, предизвикани от ръководителката на Планетариума във ВВМУ доцент Веселка Радева, под чието управление от 10 години възпитаници от Варна печелят призови места в състезанията на НАСА за планиране на галактически колонии. Младежите приели предизвикването да създадат пробив и в елитарната студентска конкуренция на ЕКА, защото, макар че ще свържат живота си с морето, са на “ти ” с астрономията.

“В гимназията учих архитектура, само че от 8 клас се занимавам с астрономия под управлението на доцент Радева. Участвах в проектирането на база на Марс и в други състезания на НАСА. Когато предходната година доцент Радева пристигна да преподава в Морското учебно заведение, аз и сътрудниците ми незабавно подновихме работата си с нея и по този начин стигнахме до летището за космолети ”, описа Светослав. В първия си вид то наподобявало лястовица, излитаща от гнездото си – знак на устрема на човечеството към опознаване на необятната Вселена. След усилена работа обаче младите инженери го прекроили по този начин, че да наподобява на човешко око, вперило поглед в Космоса. Освен атрактивната визия, планът е и многофункционален, защото има две площадки за апарати с хоризонтално и отвесно политане. Първите наподобяват общоприетите самолети, само че доближават до нискоземна орбита – тази част на атмосферата, в която сме на ръба сред Космоса и Земята. През множеството им илюминатори пасажерите се любуват на цялата хубост на открития Космос.

“Вече има създадени 5-6 типа такива космолети, с чиито характерности сме се съобразили при проектирането на летището. То разполага и със бранш за отвесно излитащи апарати, които в действителност са ракети с мобилен модул на върха. На избран стадий след излитането тази капсула се отделя и продължава свободния си полет, а ракетата се връща назад на Земята и може да се употребява неведнъж ”, разясни Светослав.

Голямата горделивост на проектантите е, че комплексът за хоризонтално политане може да обслужва по едно и също време 19 машини – и космолети, и елементарни самолети. Той има 3 писти, всяка от които е дълга по 3,5 км, както и хотелска, бизнес и комерсиална част. Вътрешни автобусни връзки и метро свързват този терминал с отдалечения на 10 км втори комплекс за отвесно политане. В него са обособени 3 гнезда, пригодени и за ракети, обслужващи Международната галактическа станция. Във всеки от двата модула има и Музей на космонавтиката.

“Надяваме се концепцията ни да се хареса на експертното жури, изключително поради обстоятелството, че състезанието се поддържа от водещи компании като Airbus, компанията на Илън Мъск “Спейс Екс ” и други, които могат да употребяват плана като ноу-хау. Докъдето и да стигнем, към този момент сме съумели, тъй като класирахме България на край в най-престижната студентска галактическа конкуренция ”, удовлетворени са бъдещите морски офицери и ръководителката им доцент Веселка Радева. Млади хора от основаните във ВВМУ по нейна концепция Студентско астрономическо и Студентско галактическо общества гонят и друго върхово достижение с присъединяване в разработка на НАСА за заселване на Луната. Т.нар. NASA SEE PROJECT сплотява тимове от университети в целия свят, които работят за общата цел, създавайки компютърни симулации за живот на Луната. Младежите от ВВМУ са създали 3D летище със слънчева електростанция в така наречен Аткин басейн, ширещ се върху повърхност от 2500 кв. км в тъмната част на Луната. На него има модули за комерсиални, проучвателен и туристически услуги и площадка за кацане на совалки, пътуващи по трасето Земя – Международна галактическа станция – Луна, а на по-късен стадий и до Марс.

Проектът на НАСА е в ход от 2010 година, а екипът от откриватели, програмисти и 3D модератори от ВВМУ е първият участник от България. От 8 до 10 май тимовете от целия свят ще се съберат на интернационална конференция на НАСА в София, където ще покажат основаните от тях обекти от противоположната страна на Луната. Повечето от младежите, работещи по двата плана, са и участници в единственото извършено у нас 5-дневно непрекъснато наблюдаване на падащата китайска галактическа станция “Тянгун – 1 ”, осъществено в Планетариума на ВВМУ. “Горда съм, че Морското учебно заведение към този момент има център за въздушно и галактическо наблюдаване и че в него с изключение на студенти работи и Ученическата галактическа организация, чиито представители утвърдиха България като международна мощ в създаването на планове за градове в Космоса ”, акцентира доцент Радева.

Последният огромен триумф на нейната школа бяха две първи места и едно второ от тазгодишния училищен конкурс на НАСА, които варненци завоюваха в конкуренция с над 2500 други разработки на 10 000 свои връстници от целия свят. В момента призьорите събират средства, с цел да могат онлайн да показват наградените си планове в Съединени американски щати. За 4-дневното им пътешестване оттатък Океана през май са нужни 40 000 лв..
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР