Трима американски войници бяха убити и десетки ранени при нападение

...
Трима американски войници бяха убити и десетки ранени при нападение
Коментари Харесай

Трима американски войници са убити при удар с дрон срещу американска база в Близкия изток

Трима американски бойци бяха убити и десетки ранени при нахлуване с дрон против американска база покрай границата на Йордания със Сирия.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че нападението е осъществено от " радикални групировки, подкрепяни от Иран ". Той добави: „ Ще отговорим “. Иран отхвърли да е забъркан в офанзивата.

Това е първият удар, в който са убити американски бойци в района след офанзивата на Хамас против Израел на 7 октомври, оповестява BBC. Йордания споделя, че офанзивата е осъществена в Сирия, а не в Йордания. Имаше и други офанзиви против американски бази в района, само че преди неделя нямаше жертви, съгласно американската войска. Не е ясно кой стои зад тази последна офанзива.

Президентът Байдън сподели, че Съединени американски щати „ ще потърсят отговорност от всички виновни във време и по метод, който изберем “. Иран отхвърли обвиняванията на Съединени американски щати и Англия, че е подкрепял въоръжени групировки, упрекнати за удара.

„ Тези изказвания са направени с съответни политически цели за превръщане на действителностите в района “, сподели представителят на външното министерство Насър Канаани, съгласно формалната новинарска организация на Техеран IRNA.

Белият дом сподели, че господин Байдън е бил осведомен в неделя сутринта за нападението от американския министър на защитата Лойд Остин и други чиновници.

„ Джил и аз се причисляваме към фамилиите и приятелите на нашите паднали – и американците в цялата страна – в скърбенето за загубата на тези воини в това презряно и изцяло незаслужено нахлуване “, сподели господин Байдън в изказване.

Имената на убитите и ранените военнослужещи към момента не са оповестени, защото управляващите работят по известяван на фамилиите им. При посещаване в Южна Каролина господин Байдън сподели, че " имахме тежък ден нощес в Близкия изток. Загубихме трима смели души ".

Американски чиновници споделят, че минимум 34 военни са били оценени за допустимо травматично мозъчно пострадване и че някои от ранените бойци са били медицински евакуирани от базата за по-нататъшно лекуване. Те също по този начин споделят, че дронът е блъснал жилищните пространства, което, в случай че се удостовери, може да изясни огромния брой жертви.

Централното командване на Съединени американски щати и президентът Байдън споделиха, че офанзивата е била против база в североизточна Йордания, покрай сирийската граница. По-късно е наречена от американски чиновници като Кула 22. Говорителят на йорданското държавно управление Муханад Мубаиден обаче сподели пред държавната телевизия, че нападението е ориентирано към базата Ал Танф в Сирия.

През декември американски чиновници обявиха, че американските бази в Ирак и Сирия са били атакувани минимум 97 пъти от 17 октомври.

Миналия месец Съединени американски щати направиха въздушни удари против групи, свързани с Иран, откакто трима американски военнослужещи бяха ранени, един сериозно, при нахлуване с дрон против база в Северен Ирак.

По-рано през януари един ответен американски удар в Багдад умъртви водач на милиция, упрекнат, че стои зад офанзиви против американски личен състав.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР