Трикратният световен шампион на Формула 1 Ники Лауда почина на

...
Трикратният световен шампион на Формула 1 Ники Лауда почина на
Коментари Харесай

Почина легендарният пилот Ники Лауда

Трикратният международен първенец на Формула 1 Ники Лауда умря на възраст 70 години . Преди 9 месеца той претърпя трансплантация на белите дробове.
 
Легендарният австрийски водач завоюва купата за Ферари през 1975 година и 1977 година и за Макларън през 1984 година За доста той ще бъде запомнен със своето чудодейно възобновяване и завръщането си на пистата, откакто бе зле опърлен по време на злополука през 1976 година.
 
Лауда „ умря умерено “ в понеделник, заяви неговото семейство, представено от Би Би Си.
 
След края на кариерата си като водач във Формула 1, той става бизнесмен във въздушния превоз, а през последните години беше и в управлението на тима на „ Мерцедес ” във Формула 1. Той игра значима роля в привличането на английския водач Люис Хамилтън , който до в този момент е с 5 международни купи.
 
„ Неговите неповторими достижения като спортист и бизнесмен са и ще останат незабравими. Неговата неуморима жадност за дейности, неговата откровеност и кураж остават като модел за подражателство и белег за всички нас “, споделя фамилията му.-->
 
На първи август 1976 година една година след спечелването на своята първа купа той получава трета степен изгаряния по главата и лицето и се нагълтва с отровен пушек, който поврежда дробовете му при злополука на писта Нюрбургринг.
 
Той е отведен в болничното заведение, където съумява да се възвърне съвсем чудодейно и се завръща на пистата единствено 40 дни по-късно, към момента с превръзките.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР