Трикратната световна шампионка Мария Гигова е главен съдия на държавното

...
Трикратната световна шампионка Мария Гигова е главен съдия на държавното
Коментари Харесай

Мария Гигова: Подготовката на състезателките е на много високо ниво, въпреки тежката година

Трикратната международна шампионка Мария Гигова е основен арбитър на държавното състезание по художествена гимнастика за приз "Жулиета Шишманова ", което стартира през днешния ден в Бургас. Тя разяснява представянето на девойките старша възраст от първия ден на конкуренцията в особено изявление за Facebook страницата на БФХГ.

"В този първи ден от държавното състезание "Жулиета Шишманова " минаха квалификациите и многобоя при девойки старша възраст. Преди всичко желая да кажа, че това беше първото съревнование от държавния календар на БФХГ. При тези още веднъж тежки условия и рестрикции, заради пандемията, се наложи да съкратим графика на надпреварата от четири на три дни, това сътвори компликации и изключително за съдиите. Беше много натоварващо. Залата беше без аудитория, което пък не предразположи да се сътвори друга страст за гимнастичките. Но състезателките се оправиха доста добре и демонстрираха доста високо равнище на подготовка. Искам да изкажа възторженостите си освен към състезателките, само че и към треньорите им, които съумяха, макар компликациите, да приготвят своите възпитанички и те да вземат присъединяване и то в доста добра форма. За мен беше доста прелестно да бъда основен арбитър на първия шампионат за годината и да се любувам на осъществяванията на тези прелестни деца ", разяснява Гигова.

В тези мартенски дни си припомняме и за великата Жулиета Шишманова и нейната гражданска война в художествената гимнастика. На 16 март 1978 година великата Жулиета Шишманова умира в самолетна злополука, с нея пътуват нейната помощничка Румяна Стефанова, състезателките Албена Петрова и Валентина Кирилова, пианистката на националките Снежана Михайлова и съдийката Севдалина Попова. Всички те умират на път за Варшава, където е трябвало да вземат присъединяване в интернационален шампионат.

"Приносът, който направи, това възобновяване на художествена гимнастика освен в България, а и в международен проект въобще Жулиета Шишманова даде един нов подтик и нов път на този спорт, който стана по-атрактивен, по-емоционален, доста по-добре одобряван от публиката. За мен тя е новаторът, основоположникът на актуалната художествената гимнастика! Неслучайно всички нейни гимнастички печелиха надпревари. Самата аз бях играч на Жулиета Шишманова, а след международното състезание в Копенхаген през 1967 година непознатите вестници писаха "Българките са най-хубави ". Тогава завоювах първия златен орден на обръч за България и показахме на света, че се заражда новата модерна българска школа. И по този начин Жулиета Шишманова завладя света! Внезапната й гибел прекърши един гений, който можеше да даде още доста като треньор на нашия спорт, а това състезание, което носи нейното име е още едно самопризнание за наличието и дирята, които Жулиета остави ва спорта и завладя света ", добави Гигова.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР