Тридесет и осмият епизод от първи сезон на култовия японски

...
Тридесет и осмият епизод от първи сезон на култовия японски
Коментари Харесай

Защо в Япония забраниха този епизод на „Покемон“?

Тридесет и осмият епизод от първи сезон на паметния японски анимиран сериал „ Покемон “ се излъчва за първи и финален път през 1997 година, тъй като след първото му лъчение е неразрешен.

Но за какво?

„ Електрическият боец Поригон “ е 38-ият епизод от първия сезон на паметното шоу, който обаче вижда бял свят едвам един път, в ефира на японските малките екрани, и в никакъв случай не съумява да излезе зад граница.

Епизодът наблюдава основния воин Аш и неговите другари, които не по свое предпочитание са телепортирани в компютърна система от Лудия академик. С това той цели да разбере какъв е казусът в системата, защото покемоните не се транспортират вярно и някои от тях даже изчезват.

В последна сметка се оказва, че Джеси и Джеймс са откраднали прототипа Поригон и са вътре в системата с нечисти цели.

Дотук нищо съмнително, нали? Защо обаче епизодът в последна сметка е неразрешен вечно?

Оказва се, че някои от анимационните резултати в епизода са обект на недоволства за породени неразположения на общо 685 деца, гледали епизода, из цяла Япония.

Сцената, за която са получени съвсем всички недоволства, е към края на епизода. Тогава Аш и неговата компания се пробват да избягат назад към действителния свят на гърба на Поригон, когато антивирусна стратегия стреля с ракети по тях, а Пикачу употребява мълния, с цел да ги отбрани.

В този миг на екрана изниква заслепяваща синьо-червена мълния, която съставлява взривът на ракетите.

Тогава множеството деца стартират да изпитват разнообразни неподходящи положения – от виене на свят, гадене и краткотрайна слепота до припадъци. Някои от децата се възвръщат бързо след края на епизода, а други след това биват диагностицирани с епилепсия при посещаване на лекар.

В Япония този случай е прочут като „ Шокът Покемон “, като последствията за поредицата и за компанията „ Нинтендо “ са извънредно негативи. Акциите и на двете се срутват стремглаво на борсата.

И освен това. Цялото шоу е свалено от ефир за цели четири месеца, по време на които здравни специалисти и продуценти проучват какво тъкмо е предизвикало неразположенията и се занимават с предприемането на превантивни ограничения за в бъдеще.

Когато „ Покемон “ се завръща на екран в Япония след четиримесечна пауза, първият епизод е предхождан от пояснения за случилото се и ограниченията, които са подхванати, с цел да се подсигури, че няма да има повече сходни случаи.

Макар и героят Поригон да няма никаква връзка с случаите, той в никакъв случай не се появява повече в шоуто поради неприятните асоцииации, свързани с него.

Според извършените опити 1 на 4000 души е благоразположен към „ фоточувствителни припадъци “, които се предизвикват от бързи и ярки резултати, сходни на тези, употребявани в проблематичния епизод.

Това е видео от сцената, провокирала неразположения. Ако имате епилепсия или подозрения за сензитивност към сходни резултати, не гледайте това видео!

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР