Тричленна делегация от Община Разград посети унгарския град-побратим на Разград

...
Тричленна делегация от Община Разград посети унгарския град-побратим на Разград
Коментари Харесай

Делегация от Община Разград участва в Историческия фестивал „Савария“ в унгарския град-побратим Сомбатхей

Тричленна делегация от Община Разград посети унгарския град-побратим на Разград Сомбатхей по време на 21-вото издание на Историческия фестивал „ Савария “, което се организира сред 26 и 28 август.

Делегацията бе водена от заместник-кмета Мирослав Грънчаров, в нея участваха: Христина Русева – шеф отдел „ Стратегическо обмисляне и планове “ и Алтан Хашимова – гл.експерт в отдел „ Култура, религиозни и юношески действия “.

Разградската делегация бе посрещната от представители на локалната администрация. Част от програмата на визитата бе публична среща с кмета на Сомбатхей Андрас Немени, тримата му заместници и тримата съветници, които също са част от управническия екип. На нея господин Грънчаров връчи на господин Немени и екипа му протоколни дарове и приветствен адрес от Кмета на Разград Денчо Бояджиев. По време на срещата бяха разисквани положителни практики на локалните администрации, както и богатите културни календари на двете общини. Г-н Немени изясни, че организацията на Историческия фестивал в Сомбатхей не се прави от общинската администрация, а е предоставена на фондация, която цяла година събира средства за подготовката на събитието. То не се бе провеждало две години поради епидемиологичната конюнктура с COVID-19.

В Историческия фестивал „ Савария “ вземат участие десетки групи за възстановки. Освен постановки с римска тема на няколко подиуми из целия град Сомбатхей се показват културни обичаи от разнообразни столетия в това число и модерни музика и танци, завършени са и улички на изкуствата и занаятите, на които се продават разнообразни направени от локални майстори сувенири, има и детски кътове с разнородни игри. Сред главните събития, част от фестивала, е и огромно шествие, в което участниците са облечени в римски одежди. В него с облеклата от групата за възстановки „ Абритус “ се включи и българската делегация. Група „ Абритус “ е позната на домакините, защото в 15-членен състав и специфична режисура взе участие в „ Савария “ през 2015 година

Официални посетители на Историческия фестивал „ Савария “ с изключение на разградската делегация бяха и представители на други градове побратими и другарски на Сомбатхей градове: от Румъния, Китай, Франция и други.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР