Тричленен състав на Върховния касационен съд остави в сила решението

...
Тричленен състав на Върховния касационен съд остави в сила решението
Коментари Харесай

Окончателно: 4 г. и 6 месеца затвор за убийството на Алекс от Бяла

Тричленен състав на Върховния касационен съд остави в действие решението на Апелативен съд - Велико Търново по делото за убийството на 18-годишния Алекс от гр. Бяла, оповестиха от пресцентъра на съда.

Присъдата за подсъдимия е четири години и шест месеца затвор. Решението е дефинитивно.

Случаят е от 14 ноември 2018 година, а обвиняем е Валентин Маринов. Първоначално окръжният съд в Русе осъжда Маринов на 20 години затвор за ликвидиране по хулигански подбуди и да изплати по 100 хиляди лева на родителите на младежа.

Апелативният съд във Велико Търново обаче променя присъдата, преквалифицира действието на причиняване на гибел по несъобразителност в резултат на съзнателно нанесена лека телесна щета и понижава наложеното наказване от 20 година на 3 година затвор. Тричленен състав на Върховен касационен съд анулира това решение заради нужда от чуване на сложна съдебно-медицинска експертиза с присъединяване на физик и връща делото за ново разглеждане. С решение от 30.01.2020 година апелативният съд понижава наказването от 20 година на 4 година "лишаване от независимост ". Съдебен състав на Върховен касационен съд анулира и второто решение заради липса на проявена интензивност от съда да събере доказателства за държанието на потърпевшия директно преди случая.

В осъществяване на напътствията на Върховен касационен съд, Апелативен съд - Велико Търново постановява трето въззивно решение, с което постанова на подсъдимия наказване от 4 година и 6 месеца затвор.

След това във Върховен касационен съд се образува дело по митинг на прокуратурата и тъжба от страна на фамилията. Върховният съд приема да остави в действие решението на долната инстанция.

В претекстовете на Върховен касационен съд се споделя, че настояването на прокурора за квалифициране на действието като съзнателно ликвидиране при форма на виновността възможен предумисъл е неприложимо по отношение на възприетите обстоятелства по отношение на типа, характера и интензитета на упражнената от подсъдимия слаба мощ по отношение на потърпевшия, което изключва опцията той да носи отговорност за това, че е предвиждал или допускал настъпването на гибелта на потърпевшия като резултат от това свое влияние върху него.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР